close search results icon

Νίκος Δένδιας: Τα διαδοχικά μηνύματα προς την Τουρκία - Το Διεθνές Δίκαιο, το ΝΑΤΟ και οι… ασκήσεις

Νίκος Δένδιας: Τα διαδοχικά μηνύματα προς την Τουρκία - Το Διεθνές Δίκαιο, το ΝΑΤΟ και οι… ασκήσεις

Περισσότερες από τρεις φορές, μιλώντας σε δύο ηπείρους και μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, μνημόνευσε εμμέσως ο Νίκος Δένδιας τη γειτονική Τουρκία, καθώς οι νέες ισορροπίες ισχύος στο διεθνές σύστημα με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και η άνοδος των αναθεωρητικών δυνάμεων διεθνώς, φαίνεται να κινητοποιούν έτι περισσότερο τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας αρχικά στο «6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον», ο κύριος Δένδιας αναφέρθηκε στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και στις αναδυόμενες προκλήσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να παρατηρήσει με νόημα πως υπάρχει από τη μια πλευρά μία αυταρχική χώρα που «δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, απειλεί με ‘casus belli’, αναπτύσσει drones και πυραύλους και προσεγγίζει τους BRICS», «φωτογραφίζοντας» τη γείτονα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιπαρέβαλε μια χώρα που «στηρίζει τους διεθνείς νόμους, είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, πολέμησε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στη σωστή πλευρά, υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά και τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην ΕΕ», περιγράφοντας την ελληνική περίπτωση. Προς επίρρωση αυτού, «είναι μια χώρα με πλούσια δημοκρατική κληρονομιά που ενέπνευσε τους ιδρυτές των ΗΠΑ», όπως τόνισε ο κύριος Δένδιας.

Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέφυγε να κατονομάσει ευθέως την Τουρκία, όχι όμως το ρόλο και την στάση της ως αναθεωρητικής περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην κατεύθυνση αυτή, κύριος Δένδιας παρατήρησε ακόμη πως η γειτονική χώρα «δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αποστροφή που δεν πέρασε απαρατήρητη σε μερίδα του Τουρκικού Τύπου.

Παραμένοντας στο διατλαντικό πλαίσιο, ο κ. Δένδιας επανήλθε, ωστόσο, χθες από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, αυτή τη φορά στα συμφραζόμενα του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group), η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι (John Healey), στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε προς τους ομολόγους του και όχι μόνο τις δεσμεύσεις που απορρέουν μεταξύ των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επικεντρώνοντας με νόημα τη δήλωσή του και στην περίπτωση των κοινών Νατοϊκών ασκήσεων.

Η υπενθύμιση του πλαισίου που διέπει τις Νατοϊκές ασκήσεις ήρθε στον απόηχο των τουρκικών αξιώσεων με αφορμή την άσκηση «Steadfast Dart» για το 2025, παραμονές της οποίας επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί από τουρκικής πλευράς μέχρι και το FIR Αθηνών, οδηγώντας παραλίγο σε εμπλοκή ως προς τη διοργάνωση της. Αν και πρόκειται για την μεγαλύτερη Νατοϊκή άσκηση, με την συμμετοχή περισσότερων από 10.000 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και από 9 συμμαχικά κράτη, εντούτοις οι αξιώσεις της Τουρκίας την έφεραν ένα βήμα πριν την ακύρωσή της.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε χθες πως «συνεδριάζει σήμερα (χθες) η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία στην έδρα του ΝΑΤΟ. Είναι το πρώτο Συμβούλιο στο οποίο παρίσταται ο νέος Αμερικανός υπουργός, ο Πιτ Χέγκσεθ. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις θέσεις του, όμως θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν θα προεδρεύσει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός, αντίθετα θα προεδρεύσει ο Άγγλος υπουργός, ο Τζον Χίλι».

«Επαναλαμβάνω έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της Ουκρανίας. Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω κάτι άλλο που έχει να κάνει με τις Νατοϊκές ασκήσεις: Το ΝΑΤΟ είναι πάντοτε μια Συμμαχία αξιών και όλες οι ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών - μελών. Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται» κατέληξε με νόημα ο Νίκος Δένδιας.

Σημειωτέον ότι στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Δένδιας είχε διμερείς συνομιλίες με την υπουργό Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας Ντόβιλ Σακάλιεν, καθώς και σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας Αντρίς Σπρουντ, ενώ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Ολλανδό Επίτροπο Δράσης για το Κλίμα της Ε.Ε. Βόπκε Μπαστιάν Χούκστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ