Ο ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να άρουν τους περιορισμούς στις γυναίκες
Εξαιτίας της απόφασης των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τις γυναίκες από την εργασία σε ΜΚΟ, τέσσερις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής ήδη ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους στο Αφγανιστάν.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, κάλεσε τους Ταλιμπάν να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στις γυναίκες, επισημαίνοντας τις «τρομακτικές συνέπειες» τόσο για το Αφγανιστάν όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η παρέμβαση του Τουρκ έρχεται μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ και ομάδες αλληλεγγύης, μέτρο που επιβάλλεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απαγόρευση στα κορίτσια και τις γυναίκες να φοιτούν στα πανεπιστήμια, με το σαθρό επιχείρημα ότι «δεν τηρούν τους κανόνες ενδυμασίας που επιβάλλει ο ισλαμικός νόμος».
Εξαιτίας της απόφασης των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τις γυναίκες από την εργασία σε ΜΚΟ, τέσσερις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής ήδη ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους στο Αφγανιστάν, καθώς οι γυναίκες είχαν κρίσιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε γυναίκες και κορίτσια.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ουσιαστικά δεν μπορεί να επιβιώσει, κοινωνικά και οικονομικά όταν ο μισός πληθυσμός της είναι αποκλεισμένος», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι τις επιπτώσεις θα τις βιώσουν «όλοι οι Αφγανοί, αλλά ο κίνδυνος μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν».
Σε συνέντευξή του στη Γενεύη, ο Βόλκερ Τουρκ επισήμανε ότι η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται για τις ΜΚΟ θα στερήσει στις ίδιες και τις οικογένειές τους το αναγκαίο να επιβιώσουν εισόδημα, αλλά και το δικαίωμα «να συνεισφέρουν θετικά» για την ανάπτυξη της χώρας τους.
«Η απαγόρευση θα βλάψει σημαντικά, αν όχι θα καταστρέψει, την ικανότητα αυτών των ΜΚΟ να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτώνται τόσοι πολλοί ευάλωτοι Αφγανοί», πρόσθεσε. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν μπορούν να στερηθούν τα εγγενή δικαιώματά τους», επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες της de facto ηγεσίας της χώρας να τις υποβιβάσουν, επιβάλλοντάς τους τη σιωπή και την αορατότητα δεν θα πετύχουν. Ωστόσο, θα βλάψουν όλους τους Αφγανούς, θα επιδεινώσουν τον πόνο τους και θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της χώρας».
Η νέα αυτή απαγόρευση και επιβολή νέων περιορισμών στις γυναίκες έχει προκαλέσει σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι οι αρχικές υποσχέσεις των Ταλιμπάν, όταν κατέλαβαν την εξουσία, ότι θα ακολουθήσουν μετριοπαθή πολιτική, σεβόμενοι τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, δεν ήταν παρά κούφια λόγια. Από τον Αύγουστο του 2021, που αποχώρησαν οι δυτικές δυνάμεις και οι Ταλιμπάν κυβερνούν τη χώρα, σταδιακά με διατάγματα εφαρμόζουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος) με τη μέγιστη αυστηρότητα.
Απαγόρευσαν στα κορίτσια το γυμνάσιο και το γυμνάσιο, περιόρισαν τις γυναίκες από τις περισσότερες θέσεις εργασίας και τους διέταξαν να φορούν ρούχα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια στο κοινό. Επίσης, απαγορεύεται στις γυναίκες τα πάρκα και τα γυμναστήρια.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
π. Στέφανος Κορεκτσίδης: Ένας Ιερέας που Κερδίζει Καρδιές
19 Ιανουαρίου 2025 -
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου στη Φιλώτεια
19 Ιανουαρίου 2025 -
Στον Άγιο Ευθύμιο Φιλωτειας ο Διονύσης Σταμενίτης
19 Ιανουαρίου 2025 -
Κώστας Τσιαρας: Το 2025 θέτουμε υψηλούς στόχους για την αγροτική ανάπτυξη
19 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ