ΟΗΕ: Απορρίφθηκε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τη διερεύνηση της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream
Η Ρωσία δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαλτική Θάλασσα.
Μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επέλεξαν να απόσχουν. Για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
Το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα, λίγες ημέρες πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Χωρίς μια αμερόληπτη και διαφανή διεθνή έρευνα, δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι συνέβη», τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σημειώθηκαν στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας. Τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές της Δανίας και της Γερμανίας γνωστοποίησαν ότι οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα. Σε κοινή επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι «οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε δολιοφθορά». «Πράξεις δολιοφθοράς» τις έχουν χαρακτηρίσει επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Τα περισσότερα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προτίμησαν να απόσχουν της ψηφοφορίας, αιτιολόγησαν την απόφασή τους με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο προτού εξεταστούν τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τον ΟΗΕ.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών σε εθνικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ, κατηγορώντας τη Μόσχα πως «επιχειρεί να απαξιώσει» τις εν εξελίξει έρευνες σε εθνικό επίπεδο, διατυπώνοντας επιφυλάξεις σε περίπτωση που καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία δεν συνάδουν με το «προκαθορισμένο πολιτικό αφήγημα» της Ρωσίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρώτη η Μαρία Παπαδοπουλου στους Λογιστές του Νομού
22 Νοεμβρίου 2024 -
Χατζηδάκης: Άδικο να τινάξουμε την πορεία της χώρας για κάποια υπερεγώ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ