Οι εξελίξεις το 2023
Τα θεμέλια της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστα και εκτεθειμένα στον κίνδυνο της κατάρρευσης. Η Δύση, η ραχοκοκαλιά ενός συστήματος που χτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επεκτάθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, χάνει σταδιακά την ισχύ που απαιτείται για να διατηρήσει τις ισορροπίες που είχε επιβάλλει. Αν η ιστορία διδάσκει κάτι είναι ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες μπορούν να επιβραδυνθούν, μερικές φορές ακόμη και προσωρινά να αντιστραφούν, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να τις σταματήσει.
Νέος Ψυχρός Πόλεμος. Ψυχρός Πόλεμος 2.0. Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε επιμέρους συνέχειες. Ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Αυτό που συμβαίνει στο διεθνές σύστημα μπορεί να οριστεί με πολλά ονόματα, καθένα από τα οποία περιέχει ένα στοιχείο αλήθειας, αλλά η ουσία είναι και παραμένει η ίδια: στον κόσμο, η φθίνουσα μονοπολικότητα και η ανερχόμενη πολυπολικότητα, συγκρούονται σε πολλαπλά επίπεδα.
Με τα δεδομένα αυτά, το 2023 θα αποτελέσει μια συνέχεια του 2022, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των κυριότερων τάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αυτό είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο διεθνές πολιτικό γεγονός του 2022, αλλά το μεγαλύτερο διεθνές πολιτικό γεγονός στα 31 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις 25 Δεκεμβρίου 1991. Ο αντίκτυπός του στη διεθνή σκηνή που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μεγαλύτερος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την οικονομική κρίση του 2008.
Η γενική παρατήρηση είναι ότι η σύγκρουση το 2023 είναι πιθανό να βρίσκεται σε κατάσταση εξέλιξης και όχι ολοκλήρωσης, ενώ ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί. Ένα πιθανό ορόσημο πιθανού τερματισμού, θα μπορούσε να είναι το 2024 που θα υπάρξουν προεδρικές εκλογές, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία.
Εάν το 2023, η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιβιώσει οικονομικά και στρατιωτικά και να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, αυτά θα σηματοδοτήσουν ότι η Ρωσία έχει επιβιώσει από τις κυρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα θα μετατεθεί στη πλευρά των ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά, ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, μπορεί να έχει προβλήματα λόγω της βίαιης αντίστασης της Ρωσίας.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΤΕΝΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ-ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου 2021. Τώρα φαίνεται ότι σε στρατηγικό επίπεδο είναι απόλυτα σύμφωνος με τον Τραμπ, δηλαδή θεωρεί την Κίνα ως τον βασικό στρατηγικό αντίπαλο. Στις 12 Οκτωβρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν μια νέα έκδοση της έκθεσης «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη, στις 18 Δεκεμβρίου 2017. Σε σύγκριση με την έκθεση του 2017, αυτή η έκθεση υπογραμμίζει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα με την Κίνα.
Σε σύγκριση με την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση και μια πιο σταθερή στρατηγική. Ορίζει τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ ως μια ολοκληρωμένη ανταγωνιστική σχέση. Αλλά από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σχετικά πιο ευέλικτη και όχι απερίσκεπτη, διατηρώντας τον διάλογο με την Κίνα, η οποία εκμεταλλεύεται επίσης, κάθε δυνατή ευκαιρία για διάλογο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε μοχλό πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παίξουν πιο σκληρά το χαρτί της Ταϊβάν και το παιχνίδι μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από την Ταϊβάν θα γίνει πιο έντονο, ενώ ο αντίκτυπος στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, θα είναι ακόμη πιο αρνητικός.
ΤΡΙΤΗ, Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ως απάντηση στην επιδημία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκδώσει υπερβολικό νόμισμα, το οποίο οδήγησε σε πληθωρισμό. Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν την πραγματικότητα ότι το δολάριο ΗΠΑ είναι ένα διεθνές νόμισμα και αύξησαν τα επιτόκια με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντά τους. Η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρχικά μια φυσιολογική συμπεριφορά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά επειδή το δολάριο ΗΠΑ είναι ιδιαίτερο, είναι ένα διεθνές νόμισμα και έχει δευτερογενή αποτελέσματα, το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των επιτοκίων ήταν η ταχεία ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των ισχυρών νομισμάτων.
Παράλληλα, από τη σκοπιά της διεθνούς οικονομίας, ο ρυθμός «αποδυτικοποίησης» της ανάπτυξης διαφόρων χωρών συνεχίζει να προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Μετά την οικονομική ολοκλήρωση της ASEAN και της Λατινικής Αμερικής, η δυναμική της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, αυξάνει σταδιακά. Η «αποδυτικοποίηση» της οικονομίας της Περιφέρειας συνοδεύεται από τη σταδιακή «αποδολαριοποίηση» του παγκόσμιου εμπορίου και τη σχετική «αποαμερικανοποίηση» της τεχνολογίας.
Η «αποδυτικοποίηση» των αναπτυξιακών οδών και των οικονομικών πολιτικών πολλών χωρών, πηγάζει από το αντανακλαστικό τους να αντιδράσουν στη δύσκολη θέση, ότι η Δύση οδήγησε την παγκοσμιοποίηση σε κατεύθυνση, που δεν έφερε ευημερία στον κόσμο. Αρνητικές επιπτώσεις όπως η εφαρμογή κυρώσεων και τα διεθνικά τεχνολογικά εμπάργκο αναγκάζουν τις χώρες να επιταχύνουν την τοπική προσαρμογή των οικονομικών πολιτικών. Η Δύση δεν είναι πλέον η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των χωρών, πόσο μάλλον το μοναδικό κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
Το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη δεν έχουν παύσει να αποτελούν πεδία συγκρούσεων. Το ίδιο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Η Τουρκία στη γεωγραφική ζώνη όπου είναι παρούσα η κουρδική εθνότητα, έχει μόνιμα προβλήματα. Η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας και στα αμφισβητούμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, εξακολουθεί με αμείωτη ένταση. Είναι στη ζώνη του Σαχέλ που ένας ξεχασμένος πόλεμος με μια πλειάδα φονταμενταλιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, κινδυνεύει να διογκωθεί και να παρασύρει στρατούς χωρών της Δύσης σε έναν πόλεμο που θυμίζει την τραγωδία του Αφγανιστάν. Στην αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, η ελπίδα είναι πως θα οδηγηθεί σε κάποια διαδικασία διπλωματικών συνεννοήσεων που θα οδηγήσει στον κατευνασμό της. Διαφορετικά οι κίνδυνοι ενός γενικότερου ολοκαυτώματος είναι πάντοτε εκεί. Από τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας μέχρι τον πόλεμο στη Σομαλία, από την έκρηξη της ισλαμικής τρομοκρατίας στο φαινόμενο της πειρατείας, μέχρι την τρέχουσα σύγκρουση που διεξάγεται στο Τιγκράι, το Κέρας της Αφρικής παρουσιάζεται ως περιοχή παρατεταμένης σύγκρουσης και με ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα να εμπλέκονται. Περιοχή στην οποία τα επιμέρους κράτη προσπαθούν να επιβιώσουν για να εδραιωθούν ως αυτόνομοι φορείς των δικών τους εθνικών συμφερόντων.
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο ρόλος των μεσαίων κρατών όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Πακιστάν ή το Ιράν. Τώρα όλοι προσπαθούν να επιτύχουν νέες θέσεις στη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και του σινο-ρωσικού συνασπισμού. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση θα αυξηθεί επίσης σε εκείνες τις περιοχές όπου βρίσκονται τα συμφέροντα μεσαίων και επιθετικών παικτών. Το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το ανοικτό ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν επιπρόσθετες πιθανές περιπτώσεις περιφερειακών συγκρούσεων.
ΠΕΜΠΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Η Ρωσία χρησιμοποιεί στρατιωτικές μεθόδους για να προσπαθήσει να σπάσει τη διεθνή τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κυριαρχείται από την ηγεμονία των ΗΠΑ. Αφού αντιστάθηκε στις κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία έχει επιταχύνει την προώθηση της ρωσικής πολιτικής «προς την Ανατολή» και την ενίσχυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
Ανεξάρτητα από τη γεωγραφία, τους πόρους, τη θρησκευτική ή την εθνική επιρροή, η Μέση Ανατολή είναι πολύ σημαντική. Αυτή η περιοχή ήταν πάντα το επίκεντρο του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ότι η Σαουδική Αραβία, ο ηγέτης της Μέσης Ανατολής, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποιες αντιπαραθέσεις σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων τιμολόγησης πετρελαίου. Επιπλέον, οι χώρες της Μέσης Ανατολής αισθάνονται επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε χάος, εισέρχεται σε έναν αιώνα αλλαγών και η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παρακμάζει, άρα έχουν την τάση να «βλέπουν ανατολικά».
Αλλά σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εθνική ασφάλεια τους. Με το άνοιγμα προς τα ανατολικά, στοχεύουν σε μεγαλύτερη ελευθερία στη διπλωματία, αλλά όχι σε πλήρη απαλλαγή από τις ΗΠΑ και τη Δύση.
Ο Λούλα, ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος του «Ροζ Κύματος» το 2022 που κέρδισε την εξουσία στη Βραζιλία. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από αριστερές κυβερνήσεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή, την Ονδούρα, την Κολομβία, σε συνδυασμό με τη Νικαράγουα, την Κούβα και τη Βενεζουέλα, δημιουργείται ένα αριστερόστροφο μπλοκ, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική. Όλοι υποστηρίζουν την τήρηση αποστάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την προώθηση της ανεξαρτησίας και της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής.
Οι χώρες της ASEAN διατηρούν την ίδια απόσταση από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενισχύουν συνεχώς την περιφερειακή αλληλεγγύη και οικονομική ζωτικότητα. Αυτή η «κεντρώα θέση» επιδιώκεται εδώ και πολύ καιρό. Η Ινδία, με το όνειρο μιας μεγάλης δύναμης, αναζητά συνεχώς μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχει αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία των χωρών της Κεντρικής Ασίας θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, το 2023. Το Ιράν και η Τουρκία, δύο ισχυρές χώρες στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2023 για να ενισχύσουν την παγκόσμια επιρροή τους.
Η Αφρική, όπως ελάχιστες φορές στο παρελθόν, διανύει μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Υπάρχουν πολλά σημαντικά γεγονότα που μαρτυρούν πώς η Ρωσία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προσπαθούν όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν έναν ηγετικό ρόλο στην αφρικανική ήπειρο. Το 2022, σηματοδότησε την 20ή επέτειο από την ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης. Η βασική κατεύθυνση ήταν «ενότητα για αυτοβελτίωση, ανεξάρτητη ανάπτυξη». Η αναζήτηση ενός δρόμου που θα διατηρεί ισορροπίες με τις μεγάλες δυνάμεις, θα είναι το ζητούμενο για τις χώρες της Αφρικής το 2023.
ΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Στην Ευρώπη, τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά, σε όλα τους τα ρεύματα, έχουν εμφανή παρουσία. Η Αριστερά δίνει έμφαση στην πολιτική των ταυτοτήτων, ενώ η Δεξιά έχει έντονη αντίδραση. Το νεοναζιστικό φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και η αντίθεση μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι πολύ ισχυρή. Αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως στη Λατινική Αμερική στρέφονται προς τα αριστερά, με την εκλογή του Λούλα να αποτελεί ένα από τα σύμβολα. Αντίθετα, η πολιτική της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας τείνει να γίνεται πιο συντηρητική.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι σε ένα περιβάλλον όπου οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί γίνονται πιο έντονοι, οι ΗΠΑ άρχισαν να παίζουν ξανά το ιδεολογικό χαρτί, πραγματοποιώντας τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Συνόδους Κορυφής», δημιουργώντας και εντείνοντας, τεχνητά δημιουργημένους ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Από αυτούς τους διαχωρισμούς προκύπτει και το σχήμα «Δημοκρατίες-Αυταρχικά Καθεστώτα» και με την εμπλοκή και της τεχνολογίας, το σχήμα «Τεχνοδημοκρατίες-Τεχνοαπολυταρχίες».
Οι δυτικές αξίες κυριάρχησαν για περισσότερα από 200 χρόνια. Ωστόσο, με τη σχετική πτώση της εθνικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αντίκτυπο πολλών γεγονότων από τον 21ο αιώνα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η διεθνής οικονομική κρίση, η «Αραβική Άνοιξη», η προσφυγική κρίση της Συρίας, η κυβέρνηση Τραμπ και η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι μύθοι της «εξαίρεσης» και της «δημοκρατικής ανωτερότητας» των ΗΠΑ προφανώς βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.
Αντίθετα, η «ανάπτυξη» έχει γίνει ο κύριος πολιτικός λόγος στον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030», 175 χώρες υπέγραψαν τη «Συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα και η «Ατζέντα 2063» της Αφρικής βασίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα και το «BRICS Innovation Cooperation Action Plan» και το «Latin America 2040 Vision Plan» επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη είναι ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής των στρατηγικών, όλων σχεδόν των χωρών στον κόσμο.
ΕΒΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ο COVID-19 είχε αντίκτυπο στο διεθνές τοπίο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι οικονομίες πολλών μεγάλων χωρών έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Κατά μία έννοια, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα υπάρχουν για πολύ καιρό, αλλά η εποχή που ο ιός επηρέαζε τη ζωή όλων ίσως να έχει τελειώσει.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η επιδημία θα πρέπει να είναι σχετικά σταθερή και η οικονομία θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αναπτυχθεί κατά περίπου 1% το 2023. Η Ευρώπη βασικά δεν θα αναπτυχθεί. Η ανάπτυξη της Κίνας θα είναι περίπου 5-6%. Η Ινδία θα είναι λίγο ψηλότερα από τη δική μας, γύρω στο 6-7%.
ΟΓΔΟΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν προκύψει ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας και νέων προσφυγικών ροών.
Η αλλαγή του κλίματος επιταχύνεται, αλλά στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει καμία πραγματική δράση. Η σημερινή συμπεριφορά της Ευρώπης είναι αντιφατική. Η Κίνα θα ήθελε να ηγηθεί, αλλά δεν έχει αποδείξει τι θα μπορούσε να κάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
ΕΝΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΙΝΔΟΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, η στρατηγική Ινδοειρηνικού που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αρχίζει να διαμορφώνεται. Το 2023, το φαινόμενο Ινδοειρηνικού, το οποίο επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική και οικονομική δομή, θα γίνει αναμφίβολα μια νέα μεταβλητή που παρεμβαίνει στην ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, ακόμη και της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η στρατηγική «υπεράκτιας εξισορρόπησης» που υιοθετήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλες ηπείρους θα συνεχίσει να παίζει ρόλο, καθιστώντας αδύνατο να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, η οποία με τη σειρά της θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη διαφόρων χωρών.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι διάφορες αναφορές δεξαμενών σκέψης και μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αξιολογήσει τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία όχι μόνο ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα του δικού τους στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και των εξαγωγέων ενέργειας, αλλά και διαμορφώνει επίσης το σχέδιο «χρήση της Ουκρανίας για τον έλεγχο της Ρωσίας». Αυτό με τη σειρά του μετατρέπεται σε ένα νέο σχέδιο στρατηγικής ισορροπίας της «χρήσης της Ρωσίας για την καταστολή της Ευρώπης». Με τα δεδομένα αυτά, η τριμερής συνεργασία ασφαλείας ΗΠΑ-ΗΒ-Αυστραλίας (AUKUS) και άλλα συστήματα συμμαχιών στην περιοχή, είναι ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να προκαλέσουν μια άλλη σύγκρουση παρόμοια με την ουκρανική κρίση, στον Δυτικό Ειρηνικό.
Δέκατη είναι οι απρόβλεπτες εξελίξεις
Στο επίπεδο των «μαύρων κύκνων», οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δύσκολες. Ωστόσο μπορεί να επισημανθεί, ότι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στην Ουκρανία που θα οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών, αποτελεί μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Το ίδιο και μια άμεση στρατιωτικοποίηση του προβλήματος της Ταϊβάν. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι μιας μεγάλης έκτασης οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη οικονομική κρίση, με απρόβλεπτες συνέχειες.
Πηγή: https://www.geoeurope.org/2023/01/15/oi-exelixeis-to-2023/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
π. Μάξιμος Λουδοβίκος: Άξιος ιερέας, ικανότατος συντηρητής
26 Δεκεμβρίου 2024 -
Μαύρο σκοτάδι στο Βαρόσι Έδεσσας
26 Δεκεμβρίου 2024 -
Παρέμεινε στη βροχή με τα στελέχη και τους στρατιώτες του ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ