close search results icon

Ομολόγησε η Εύα - Τι είπε για Παντσέρι, Τζόρτζι και την βαλίτσα με τα λεφτά

Ομολόγησε η Εύα - Τι είπε για Παντσέρι, Τζόρτζι και την βαλίτσα με τα λεφτά

Λίγες ώρες προτού το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφασίσει, αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, αν η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αποφυλακιστεί υπό όρους, έγινε γνωστό από διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο ότι η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια του Κατάρ-γκέιτ «έσπασε» και προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της βελγικής «Le Soir» και της ιταλικής «La Repubblica», η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ομολόγησε ότι γνώριζε για τη δράση του επικεφαλής του φιλοκαταριανού κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, και για τις βαλίτσες με μετρητά που έκρυβε στο σπίτι της. Ομως, πανικοβλήθηκε και ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει.

«Είναι αλήθεια, γνώριζα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι και γνώριζα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες με χρήματα», φέρεται να κατέθεσε η Καϊλή στον Βέλγο ανακριτή για υποθέσεις διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ηγείται των ερευνών για το Kατάρ-γκέιτ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τον πατέρα της Εύας Καϊλή με 600.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε βαλίτσα έξω από ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών και στη συνέχεια, αφού πλέον έκριναν ότι η Εύα Καϊλή δεν προστατεύεται από την ασυλία των ευρωβουλευτών, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της, όπου βρήκαν άλλες 150.000 ευρώ.

«Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά», αναφέρει, σύμφωνα με τη «Le Soir», ο Μισέλ Κλεζ, συμπληρώνοντας στο δικόγραφο πως η ίδια «είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συντρόφου της (σ.σ. Φραντσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της».

Κατά το δημοσίευμα, όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα μέρος των χρημάτων, η πρώην παρουσιάστρια «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα», χωρίς το ανακριτικό έγγραφο να διευκρινίζει για ποιούς πρόκειται. (Οι υποψίες πάντως πέφτουν στον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνι και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, που ερευνώνται από τις Αρχές.)

Σύμφωνα με τη «Le Soir», την ενοχή του για παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή με βραχίονα τη ΜΚΟ Fight Impunity ομολόγησε εν μέρει και ο ίδιος ο Παντσέρι, από τη στιγμή που εντοπίστηκαν στο σπίτι του 600.000 σε μετρητά. Ομως, ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης κάλυψε τον φερόμενο συνεργό του, Μαρκ Ταραμπέλα, αρνούμενος ότι εκείνος δέχθηκε δώρα και χρήματα από το Κατάρ.

Αίσθηση προκαλούν εν τω μεταξύ οι αποκαλύψεις της «La Repubblica» για τον τρόπο που χειριζόταν ο Παντσέρι την Καϊλή μέσω του συντρόφου της και πρώην προστατευομένου του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μετατρέποντάς τη σχεδόν σε μαριονέτα της οργάνωσης.

Ο Παντσέρι έδινε μέσω του Τζόρτζι οδηγίες στην Καϊλή για το πώς να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους του Κατάρ αλλά και σε Ευρωπαίους συναδέλφους, τονίζοντάς του π.χ.: «Πες στην Εύα ότι πρέπει να σταματήσει να μιλάει με τον Ολλανδό (ή την Ολλανδέζα)», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιον ή ποια εννοούσε.

Προώθηση ατζέντας

Η ομάδα Παντσέρι -ο οποίος έπαψε να είναι ευρωβουλευτής το 2019- φέρεται να είχε επενδύσει πολλά στην Καϊλή για την προώθηση της ατζέντας της. «Υπό αυτή την έννοια», σημειώνει η «Repubblica», «επανέρχονται ιστορίες για τις ενέργειες του Παντσέρι μέσα στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς η Ελλάδα δεν εδικαιούτο θέση αντιπροέδρου. Ομως μετά από “σκληρή” δουλειά ειδικά από Ισπανούς κοντά στην επικεφαλής του S&D, Ιράτσε Γκαρσία, επιτεύχθηκε η εκλογή της Εύας Καϊλή, επιβεβαιώνοντας ότι όλα όσα αποκαλύπτονται για το Qatargate έχουν ιταλικό χρώμα, με τους Βέλγους να κάνουν λόγο για την “Operation Mezzo”».

Ο υπουργός-«κλειδί»

Ιδιαίτερα βαριά είναι η δικογραφία για την Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται «ότι παρενέβη προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Κατάρ, έχοντας συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του εμιράτου, Αλί Μπεν Σαμίχ αλ Μαρί, με οδηγίες του Παντσέρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η «La Repubblica», η κ. Καϊλή συνελήφθη «επειδή προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε θέματα ασφάλειας», καθώς το κύκλωμα των Παντσέρι-Τζόρτζι «θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημιά στην ισορροπία της δημοκρατίας».

Όπως σημειώνει η «Le Soir», o Αλ Μαρί ήταν ο άνθρωπος-κλειδί του Κατάρ όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ευρωβουλή, αλλά και συνολικά για τη διεθνή εικόνα του Εμιράτου. Συμμετείχε στον Αραβικό Σύνδεσμο και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί μία δεκαετία. Το 2021 τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας για να προωθήσει εξωραϊστικές βελτιώσεις, δίνοντας την εικόνα ενός «ανοιχτού και προοδευτικού» ανθρώπου.

Αρνείται τα πάντα η Μανταλένα

Η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα Καϊλή (φωτογραφία), δήλωσε στην «Corriere della Sera» πως η ίδια «δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση», στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της με την επιστημονική ΜΚΟ ELONtech, την οποία εκπροσώπησε σε ευρωπαϊκό συνέδριο νέων τεχνολογιών. Υπερασπίστηκε ακόμη την αδελφή της, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη, αλλά μόνο δημοσιεύματα και εντυπώσεις».

Κατά την «Corriere della Sera», η Μανταλένα Καϊλή γνωρίζει καλά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, «καθώς φιλοξένησε τον ίδιο και την αδελφή της στο σπίτι της στην Αθήνα για 16 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ομως δεν θέλει να κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπο του 35χρονου Ιταλού, ο πατέρας του οποίου είναι παλιός φίλος του Αντόνιο Παντσέρι».

Στο μεταξύ, η «Il Messaggero» αποκαλύπτει πως ο Βέλγος ανακριτής, Μ. Κλεζ, παρήγγειλε στις ιταλικές Αρχές να ερευνήσουν τα «πεθερικά» της Καϊλή, τον Λουτσιάνο Τζόρτζι και την Ιόλε Βάλι, για τρεις μεταφορές μετρητών συνολικού ύψους 90.000 ευρώ, που έκανε προ δύο μηνών σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς ο γιος τους, Φραντσέσκο.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ