Ουκρανία: Το «όχι» της Μόσχας στους 10 όρους του Ζελένσκι για ειρήνη και η «επιθυμία» του Λαβρόφ
Η Ρωσία απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων που έχει έτοιμο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ επιθυμεί τη διευθέτηση της κρίσης και το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν.
«Δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας», είπε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ο κ. Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν έχει καμιά επιθυμία για διάλογο με τη Δύση, καθώς δυτικοί ηγέτες «έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας», ενώ υπενθύμισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με το Κίεβο είναι η ουκρανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Σχετικά με την παράδοση αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί στρατιωτικά με τη Μόσχα και ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Patriot.
Το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για ειρήνη με Ρωσία
Ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων έχει έτοιμο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έτσι ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία απορρίπτει το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει σε ηγέτες χωρών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε διπλωματική περιοδεία έχοντας παρουσιάσει το σχέδιό του και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία των G20.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ειρηνευτικό σχέδιο σε μια σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει:
Ασφάλεια όσον αφορά στην ακτινοβολία και τα πυρηνικά, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το οποίο είναι πλέον υπό ρωσική κατοχή.
Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών των σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στον περιορισμό των τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για την οποία ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση».
Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
Πρόληψη της οικολογικής καταστροφής και προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
Πρόληψη κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Το «όχι» του Κρεμλίνου και η «κόκκινη γραμμή»
Το Κρεμλίνο απέρριψε χθες το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, τονίζοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια).
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά»
iefimerida.gr
Φωτογραφίες Associated Press
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Νίκος Παρούτογλου : Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες
15 Ιανουαρίου 2025 -
Παράδοση – Παραλαβή Διοικήσεως της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ
15 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ