close search results icon

Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις Εισαγωγής: Ανοδος αντί για πτώση στις επιστήμες υγείας - Που σημειώθηκε πτώση

Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις Εισαγωγής: Ανοδος αντί για πτώση στις επιστήμες υγείας - Που σημειώθηκε πτώση

Οι χαμηλές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, που δημοσιοποιήθηκαν χθες με το άνοιγμα του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Στο 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές, Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα), ο πήχης «έπεσε» ελαφρώς για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Παραδοσιακά, το 4ο επιστημονικό πεδίο είναι αυτό με τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων, σε σχέση με άλλα πεδία. Με χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο κατώτερος βαθμός ενός υποψηφίου για την είσοδό του σε ΑΕΙ κλείδωσε φέτος στο 8,31, ελαφρώς χαμηλότερος από το 8,34 του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το υψηλότερο σημείο του «κόφτη» για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου τίθεται στο 12,47, έναντι 12,52 πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από δύο παράγοντες: το μέσο όρο επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και το συντελεστή βαρύτητας που θέτει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ο οποίος κινείται μεταξύ του εύρους 0,8 έως 1,20.

Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου είναι το 10, το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ που έχει επιλέξει συντελεστή το 1,2 θα έχει ΕΒΕ το 12. Ασχέτως του πού θα κινηθεί η βάση εισαγωγής του (σ.σ. πέρσι ήταν 15.150), οποιοσδήποτε υποψήφιος έχει γράψει κάτω από 12, δεν μπορεί να το συμπληρώσει στο μηχανογραφικό του.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η ελάχιστη ΕΒΕ για την είσοδο στα αμφιθέατρα κλείδωσε στο 9,14 ελαφρώς χαμηλότερη από το 9,42 το 2023.

Αντίστοιχα όμως ο πήχης χαμήλωσε για το υψηλότερο εύρος της ΕΒΕ (στις σχολές και τα τμήματα που ο συντελεστής ήταν το 1,2) καθώς το 13,71 είναι το όριο φέτος σε αντίθεση με το 14,13 πέρσι. Σημειώνεται ότι η ΕΒΕ δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που διεκδικούν υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική, αλλά όσους διεκδικούν μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Ο συντελεστής της ΕΒΕ είναι ένας τρόπος για τις διοικήσεις των τμημάτων να «κόβουν» εισακτέους αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις κενές θέσεις.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το κατώτατο όριο της ΕΒΕ ήταν το 9,72 ελαφρώς χαμηλότερο από το περσινό 9,87. Αντίθετα, το υψηλότερο όριο δεν απείχε πολύ από πέρσι, με τους φετινούς υποψηφίους να μπαίνουν με ΕΒΕ 14,58 ενώ πέρσι με ΕΒΕ 14,81.

Το 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετωπίσουν τα «δυσκολότερα θέματα της Φυσικής εδώ και δεκαετίες», όπως χαρακτηρίστηκαν, οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες σε Βιολογία και Χημεία σε σχέση με πέρσι άρα ο πήχης της ΕΒΕ ανέβηκε. Αυτό σημαίνει ότι φέτος η κατώτατη ΕΒΕ για την είσοδο σε πανεπιστημιακά τμήματα Επιστημών Υγείας είναι το 9,59 (έναντι 9,31 πέρσι) και το ανώτατο όριο το 14,38 έναντι του 13,97 πέρσι.

«Σκούρα» ίσως τα βρουν οι υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων, καθώς στο παρελθόν, αυτά οδήγησαν στο να κοπούν πολλοί υποψήφιοι παρά τους υψηλούς τους βαθμούς. Για το Γραμμικό Σχέδιο, όποιος έχει γράψει κάτω από 9,75 δεν έχει πρόσβαση σε καμία σχολή Αρχιτεκτόνων. Στο Ελεύθερο Σχέδιο το κατώτατο όριο είναι το 10,05, ενώ στα κεντρικά ιδρύματα όποιος δεν έχει γράψει 14,36 «κόβεται». Τέλος στα Αγγλικά, το κατώτατο όριο είναι 11,22 ενώ το ανώτατο 14,39.

22-5n1QM.JPG

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ