Παραδοσιακές τηγανίτες: Τα μυστικά των γιαγιάδων για να μας πετυχαίνουν πάντα

Μυστικά από στόμα σε στόμα
Οι τηγανίτες δεν απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές αλλά λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες, υπομονή και αγάπη, όπως έλεγε η γιαγιά. Πρώτη συμβουλή: το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο για να γίνουν πιο αφράτες. Νερό, γάλα και κοσκινισμένο αλεύρι, λοιπόν, μπαίνουν σε ένα μεγάλο μπολ και χρειάζονται πολύ καλό ανακάτεμα με έναν αναδευτήρα για να γίνει ο χυλός παχύρρευστος και ομοιόμορφος. Οι αναλογίες στις ποσότητες των υλικών θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα ούτως ώστε το μείγμα να διατηρεί την ισορροπία: ούτε πολύ υγρό, ούτε υπερβολικά πηχτό. Το μυστικό για να μην σβολιάσει ο χυλός; Το γάλα να είναι κρύο και ακόμα προτιμότερο κοντά σε θερμοκρασία δωματίου. Σειρά έχει το λάδι. Το αφήνουμε να κάψει καλά πριν μπει στο τηγάνι η πρώτη κουταλιά από το μείγμα, ώστε οι τηγανίτες να κρατήσουν εσωτερικά την υγρασία τους παραμένοντας τραγανές εξωτερικά. Και φυσικά το σερβίρισμα παίζει και αυτό τον ρόλο του. Πετιμέζι ή μέλι καλής ποιότητας, κανέλα και φρέσκο τριμμένο καρύδι να μοσχοβολά ο χώρος.
Παραδοσιακές τηγανίτες από το Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας
Υλικά
Για 15 τηγανίτες
75γρ. νερό
75γρ. γάλα
4-5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ε.π. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό και το γάλα και αναμειγνύουμε πολύ καλά με έναν αναδευτήρα μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος χυλός. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις κάψει, βάζουμε μια κουτ. σούπας από τον χυλό για κάθε τηγανίτα (στο τηγάνι χωράνε 3-4 τηγανίτες ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους). Κάθε τόσο γυρίζουμε την τηγανίτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο τον χυλό. Όταν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον λάδι στο τηγάνι και περιμένουμε να κάψει, προτού ρίξουμε τον χυλό. Όταν τις βγάλουμε από το τηγάνι μπορούμε προαιρετικά να τις βάλουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και να τις αφήσουμε για λίγα λεπτά να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα της νέας κυβέρνησης
14 Μαρτίου 2025 -
Ακάθιστος Ύμνος-Β’ χαιρετισμοί της Παναγίας: 14 Mαρτίου
14 Μαρτίου 2025 -
Η συνταγή της ημέρας - Άγρια μανιτάρια στιφάδο
14 Μαρτίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ