Παρέμβαση της Ε. Μελέτη για τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων μέσω των social media
Την πόλωση των νέων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο έθιξε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα. Ελεονώρα Μελέτη. Φέρνοντας παραδείγματα από διάφορες χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκε σε ακραίες περιπτώσεις όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν φορέα διάδοσης εξτρεμιστικών απόψεων και στρατολόγησης νέων ατόμων σε εγκληματικές και κατακριτέες πράξεις.
Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ εξήρε την Ευρωπαϊκή Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την ενσωμάτωσή της από την Ελληνική κυβέρνηση αλλά τόνισε ότι είναι μόνο η αρχή και η ανάγκη για περισσότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει. Η ρητορική μίσους οφείλει να ποινικοποιηθεί, η ανωνυμία του διαδικτύου να αρθεί και η πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο να ελεγχθεί. Κλείνοντας τον λόγο της, η κα. Μελέτη τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν να προσφέρουν πολλά θετικά και διευκολύνσεις στην κοινωνία, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί γιατί η μετατροπή τους σε εργαλεία προώθησης του μίσους, της βίας, του φόβου και του τρόμου είναι πολύ εύκολη αυταπόδεικτα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
«Στη χώρα μου, την Ελλάδα, πρόσφατα μία ομάδα ανήλικων κοριτσιών οργάνωσαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τον ξυλοδαρμό μίας συμμαθήτριάς τους. Τα ηχητικά μηνύματα και το οπτικό υλικό που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν σοκαριστικά. Το βίντεο του ξυλοδαρμού έγινε viral, το κορίτσι κατέληξε στο νοσοκομείο, και οι φίλοι της παρακίνησαν τον κόσμο σε εκδίκηση μέσω ρητορικής μίσους δημοσιοποιώντας στα social media τα στοιχεία των δραστών. Στο Βέλγιο ένας άνδρας αυτοκτόνησε γιατί εικονικός συνομιλητής -προϊόν τεχνητής νοημοσύνης- τον έπεισε να θυσιάσει τη ζωή του για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Σε πολλά κράτη μέλη οι ίδιες πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για να πολώσουν και να στρατολογήσουν νέους για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Είναι ξεκάθαρο πως οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πλέον ένα νέο κανάλι διάδοσης εξτρεμιστικών απόψεων και στρατολόγησης ατόμων σε εγκληματικές πράξεις. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει και να δράσει. Έχει γίνει μία καλή αρχή με τους κανόνες που περιγράφονται στη πράξη για της ψηφιακές υπηρεσίες. Χρειάζεται όμως και άλλη πίεση.
Οφείλουμε να ποινικοποιήσουμε τη ρητορική μίσους. Χρειάζεται η ανωνυμία του διαδικτύου να αίρεται, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να δαμάσουμε τη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ανάγκη να ελέγχεται η πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο και να απαγορευτεί ρητά σε συγκεκριμένες παιδικές ηλικίες. Για το καλό όλων μας.
Στη χώρα μου, η κυβέρνηση μας έχει ήδη ενσωματώσει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η Κομισιόν, όμως, οφείλει να ελέγχει την ενσωμάτωση του κανονισμού σε όλα τα κράτη μέλη. Οι νέες τεχνολογίες έχουν να προσφέρουν πολλά καλά στην ανθρωπότητα, αλλά αυταπόδεικτα μπορούν να μετατραπούν σε σκληρά όπλα ικανά να προάγουν τον τρόμο, το ψέμα, το φόβο, το μίσος, τη βία. Είναι στο χέρι μας αυτό να αλλάξει.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η συνταγή της ημέρας - Λαχανοσαλάτα με μήλα και σταφίδες
25 Νοεμβρίου 2024 -
Στη Βουλή σήμερα ο Γεραπετρίτης για τα ελληνοτουρκικά
25 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ