Ποντιακή Διατροφή: Μια Επιστημονική Ματιά στην Γαστρονομική Κληρονομιά και την Παράδοση από τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών (φωτογραφίες/βίντεο)

Η επιστημονική ημερίδα με θέμα "Ποντιακή Διατροφή" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς των Ποντίων, καθώς και για την κατανόηση των διατροφικών συνηθειών που καθόρισαν την ποντιακή κουλτούρα μέσα στους αιώνες.


Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος με βαθιά επιστημονική γνώση και ιδιαίτερο πάθος παρουσίασε το διαχρονικό εδεσματολόγιο της ποντιακής γαστρονομίας. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της διατροφής των Ποντίων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εδεσμάτων που συνόδευαν την καθημερινή τους ζωή, αλλά και τις εορταστικές τους περιστάσεις. Εξετάστηκαν οι επιρροές από τις τοπικές συνθήκες και οι τρόποι προετοιμασίας που καθόρισαν τη μοναδικότητα της ποντιακής κουζίνας, με τη χρήση φρέσκων και φυσικών υλικών.


Μετά την επιτυχημένη εισήγηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν με μεράκι οι κυρίες του συλλόγου. Το γεύμα περιλάμβανε γνωστά ποντιακά πιάτα, όπως η παραδοσιακή "σουρβά", "ωτία", "πιροσκύ","φασούλια με λάχανα" αλλά και άλλες λιχουδιές που μαγείρεψαν οι γυναίκες του συλλόγου, οι οποίες με την τέχνη και την αγάπη τους για τη γαστρονομία διατήρησαν ζωντανή την ποντιακή κληρονομιά.


Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η παράδοση και η επιστήμη μπορούν να συνδυαστούν, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατροφής ως πολιτισμικό και κοινωνικό στοιχείο. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με πολύτιμες γνώσεις, εντυπωσιασμένοι από τις επιστημονικές αναλύσεις και την αυθεντικότητα των γεύσεων, που έφεραν μια γεύση από την ιστορία και τις παραδόσεις των Ποντίων.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών για την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλουν και για την οργάνωση της ημερίδας. Η εκδήλωση ήταν όχι μόνο εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον πλούτο της ποντιακής κουζίνας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Πέλλας κος Γεώργιος Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Πέλλας κος Στάθης Φουντουκίδης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Ηλιόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το παρόν έδωσαν και Μαθήτριες του Γ' Γυμνασίου Γιαννιτσών με την καθηγήτρια τους κ. Έλλη Μαζηρίδου οι οποίες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την επιστημονική ημερίδα με θέμα την Ποντιακή Διατροφή και γεύτηκαν τις νοστιμιές που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών.
Απολαύστε το βίντεο (μια μικρή συμβουλή, μέχρι το τέλος) και την επόμενη συνάντηση μην την χάσετε!





















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Τηρώντας τα έθιμα, οι μαθητές των Σαρακηνών Αλμωπίας
11 Μαρτίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ