close search results icon

Προς εκτόξευση δορυφόρος που θα αναλύει τον άνθρακα που συσσωρεύεται στα δάση

Σκοπός της αποστολής Biomass είναι να συλλέξει δεδομένα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τις τάσεις των δασών.

Την απογείωση ενός δορυφόρου με σκοπό την ακριβή εκτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και των αποψιλώσεων στα δάση του πλανήτη, μέσω της βιομετρικής ανάλυσης των δέντρων και της χλωρίδας, ετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα γίνει δυνατή η ακριβής εκτίμηση της βαρύτητας που έχει για την κλιματική αλλαγή η απώλεια των παρθένων δασών.

Πρόκειται για τον δορυφόρο με το όνομα Biomass και την ομώνυμη αποστολή που θα τον περιβάλλει, η οποία επιδιώκει να παρέχει από το διάστημα νέες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των δασών μας και πώς αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα του δορυφόρου θα καταστεί δυνατή η μεγαλύτερης ακρίβειας μέτρηση της συνολικής ποσότητας άνθρακας που περιέχουν τα δάση.

«Η αποστολή αυτή έχει ως στόχο την κατανόηση του ρόλου των δασών όταν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ως αποτέλεσμα της καταστροφής τους, καθώς και όταν απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο καθηγητής Σον Κέγκαν, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία.

Με τη χρήση μίας τεχνικής που θυμίζει τομογραφία, ο δορυφόρος βάρους 1,2 τόνων θα αναλύσει τομές μέσα στα δέντρα για να εκτιμήσει τη συνολική ποσότητα ξυλώδους υλικού που περιέχουν. Σκοπός της αποστολής Biomass είναι να συλλέξει δεδομένα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τις τάσεις των δασών.

«Το πραγματικά σημαντικό είναι ότι επειδή μπορείς να επανεξετάσεις τις μετρήσεις, μπορείς να δεις αν υπάρχει υποβάθμιση ή καταστροφή των δασών, μπορείς να μοντελοποιήσεις τις επιπτώσεις και να αναλάβεις δράση αρκετά νωρίς για να τις διορθώσεις», δήλωσε η Μαρία Κόντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαστήματος της Βρετανίας.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, είναι ο πρώτος που φέρει ένα πλήρως πολωσιμετρικό ραντάρ τύπου P-band το οποίο έχει μήκος κύματος περίπου 70 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαπεράσει ολόκληρο το στρώμα της χλωρίδας του δάσους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του σήματος πίσω στο δορυφόρο και τη μεταφορά πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στις μετρήσεις της βιομάζας και του ύψους ενός δάσους.

«Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας τρισδιάστατος χάρτης των δασών», τόνισε ο Κέγκαν.

Η αποστολή Biomass έχει και μερικούς ακόμη στόχους όπως η ανάλυση της επιφάνειας της γης και των δασών προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη νερού κάτω από την επιφάνειά της, αλλά και ενδεχόμενους «χαμένους» αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ