Συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση πολέμου υπέγραψαν Πούτιν - Γιονγκ Ουν
Η ισχυρότερη συνεργασία Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που περιλαμβάνει όρκο αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης σε μια από τις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την Τετάρτη στην Βόρεια Κορέα.
Η συμφωνία καλύπτει τομείς όπως η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι πολιτιστικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί και θα μπορούσε να θεωρηθεί η ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Και οι δύο ηγέτες την περιέγραψαν ως σημαντική αναβάθμιση των δεσμών τους.
Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες για παροχή πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορές τεχνολογίας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απειλή των πυρηνικών και το πυραυλικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Κιμ είπε ότι η συμφωνία είναι η «ισχυρότερη συνθήκη όλων των εποχών» μεταξύ των δύο εθνών, αναβαθμίζοντας τη σχέση σε επίπεδο συμμαχίας. Ο Πούτιν το χαρακτήρισε «επαναστατικό έγγραφο» που φανερώνει την κοινή επιθυμία να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Η Βόρεια Κορέα βιώνει τις βαριές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το οπλικό της πρόγραμμα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατηγορούν τον Βορρά ότι παρέχει στη Ρωσία πυροβολικό, πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση στην Ουκρανία, πιθανώς με αντάλλαγμα βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες και βοήθεια. Τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και η Μόσχα αρνούνται τις κατηγορίες για μεταφορές όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες θα παραβίαζαν πολλαπλές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις οποίες είχε προηγουμένως επικυρώσει η Ρωσία.
Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία παρέχει «στήριξη» στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κιμ να προωθήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις του ΟΗΕ στον Βορρά για τις δοκιμές όπλων του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αριδαία: Συζήτηση Σταμενίτη με επιχειρηματίες
24 Νοεμβρίου 2024 -
Γλέντι μέχρι πρωίας για τους Ακρίτες
24 Νοεμβρίου 2024 -
Σήμερα η μάχη της Εθνικής Μπάσκετ
24 Νοεμβρίου 2024 -
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Πού θα δείτε το ντέρμπι της Stoiximan Super League
24 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ