Συνελήφθησαν Κροάτες στα σερβικά σύνορα για μεταφορά «ραδιενεργού υλικού»
Εκατοντάδες χιλιάδες ραδιενεργά αλεξικέραυνα έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες.
Τρεις Κροάτες υπήκοοι συνελήφθησαν στα σύνορα με τη Σερβία αφού ανακαλύφθηκε ραδιενεργό υλικό στο αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επρόκειτο να εισέλθουν στην Κροατία το Σάββατο όταν οι σαρωτές εντόπισαν «σοβαρή ποσότητα» ακτινοβολίας.
Κατά τη διάρκεια έρευνας που ακολούθησε στο αυτοκίνητο Audi στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε η κεφαλή ενός ραδιενεργού αλεξικέραυνου μέσα στη ρεζέρβα, σύμφωνα με πληροφορίες. Σέρβοι αξιωματούχοι ανέκριναν τους τρεις υπόπτους.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα Bezdan κοντά στην πόλη Sombor το Σάββατο στις 20:30 (τοπική ώρα).
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα ραδιενεργού υλικού που κατασχέθηκε ή τον πιθανό αντίκτυπό του, αλλά οι εργαζόμενοι στη συνοριακή διάβαση έλαβαν εντολή να πετάξουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους προληπτικά, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.
Ειδικοί από το ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας Vinca της Σερβίας φέρεται να μετέφεραν την ραδιενεργό κεφαλή του αλεξικέραυνου σε ασφαλές μέρος αγνώστου τοποθεσίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες ραδιενεργά αλεξικέραυνα έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με την πεποίθηση ότι ο αριθμός των ραδιενεργών ράβδων αυξάνει αναλογικά τις πιθανότητες να χτυπήσουν οι κεραυνοί κάποιο από αυτά αντί για ανεπιθυμήτα σημεία, όπως κρίσιμες υποδομές.
Σε έκθεσή του πέρυσι, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι «δεν έχουν παραχθεί πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυξημένη αποτελεσματικότητα» και πολλές χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των συσκευών. Κάποιοι έχουν αρχίσει να αφαιρούν τις ραδιενεργές ράβδους από τα αλεξικέραυνα που έχουν ήδη τοποθετηθεί.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες ράβδοι εγκαταστάθηκαν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, όταν δεν είχαν εισαχθεί τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.
Δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδομένα για τον συνολικό αριθμό ή τη θέση τους, πόσο μάλλον για την κατάσταση φθοράς ή αποσύνθεσης των προστατευτικών θηκών ή του ραδιενεργού υλικού που περιέχεται μέσα, συμπλήρωσε ο ΔΟΑΕ. Αναφορά κάνει επίσης σε περιπτώσεις όπου κεφαλές ραδιενεργών ράβδων πωλούνταν ως παλιοσίδερα από εμπόρους που δεν γνώριζαν την ύπαρξη ραδιενέργειας σε αυτές.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ