Τέως βασιλική οικογένεια: Στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας
Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου για την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα πέντε παιδιά του πρωτότοκου γιου του Παύλου.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά την υποβολή αιτήματος από την πλευρά των 10 μελών της τέως βασιλικής οικογένειας, όπου δηλώνουν ως επίθετο το «Ντε Γκρες».
Πλέον, και με την έκδοση του ΦΕΚ, ανοίγει ο δρόμος για την εγγραφή των 10 μελών της τέως βασιλικής οικογένειας στα Μητρώα Πολιτών, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν ταυτότητα και διαβατήριο.
Ειδικότερα, η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας αφορά τους εξής:
1. Αλεξία Ντε Γκρες
2. Παύλος Ντε Γκρες
3. Νικόλαος Ντε Γκρες
4. Θεοδώρα Ντε Γκρες
5. Φίλιππος Ντε Γκρες
Κλείσιμο6. Αχιλλέας Ανδρέας Ντε Γκρες
7. Οδυσσέας Κίμων Ντε Γκρες
8. Κωνσταντίνος Αλέξιος Ντε Γκρες
9. Αριστείδης Σταύρος Ντε Γκρες
10. Μαρία Ολυμπία Ντε Γκρες
Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις, όπως δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως:
Γιατί ζήτησαν να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια
Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε λίγες ώρες μετά την κατάθεση τη διαπιστωτική πράξη με την οποία δίνει πράσινο φως στην εκ νέου απόδοση ιθαγένειαςστα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Κωνσταντίνου Λιδωρίκη έκαναν τη σχετική αίτηση, ολοκληρώνοντας τυπικά μια ιστορική εκκρεμότητα 30 ετών.
Από το 1994 και την ψήφιση του γνωστού πλέον νόμου Βενιζέλου, τα μέλη της τέως βασιλικής ιθαγένειας δεν είχαν καμία ιθαγένεια, ήταν «ανιθαγενείς» στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί αρμόδια πηγή στο protothema.gr, είχαν μεν δανέζικα διπλωματικά διαβατήρια, δεν ήταν όμως Δανοί πολίτες. Δεν ήταν πρακτικά πολίτες καμίας χώρας. Πλέον,είναι οι «Ντε Γκρες», κατά το προηγούμενο που δημιουργήθηκε όταν έκανε τη σχετική αίτηση ο θείος τους, Μισέλ Ντε Γκρες μαζί με τις κόρες του το 2004.
Και τώρα τι;
Οι προχριστουγεννιάτικες μέρες βρίσκουν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλέως στην Αθήνα, στο πλευρό της μητέρας τους Άννας Μαρίας. Σύντομα θα είναι Έλληνες πολίτες, ενώ ειδικά τα παιδιά του Παύλου θα κληθούν να διαχειριστούν και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις που θα ανακύψουν ως αποτέλεσμα της απόδοσης ιθαγένειας.
Θα είναι στο χέρι τους τι θα πράξουν, καθώς είναι αποδεδειγμένα κάτοικοι εξωτερικού, αν το επιθυμούν, όμως, μπορούν να υπηρετήσουν και πλήρη θητεία.
Το κρίσιμο ερώτημα που συζητείται σε κύκλους των Αθηνών είναι σε τι αποσκοπούν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, πέρα από την εκπλήρωση της πατρογονικής επιθυμίας. «Δεν θα κάνουν τίποτα, θα έχουν απλά εντονότερη και πιο κανονική παρουσία στην Ελλάδα», εκτιμά πηγή με γνώση όλων των παρασκηνιακών χειρισμών που έγιναν και στο επίπεδο της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. «Θα έχουν έναν κοινωνικό ρόλο, δεν θέλουν να μεταφράσουν την υπηκοότητα ντε και καλά σε κάτι», υποστηρίζει μέλος της Βουλής με γνωριμία με την τέως βασιλική οικογένεια.
Η εδραία πεποίθηση πολλών στους κύκλους της Αθήνας είναι ότι η τέως βασιλική οικογένεια δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί με την ενεργό πολιτική, παρά το ότι τα σενάρια ξεκίνησαν εκ νέου να ακούγονται, όπως είχαν ακουστεί και πριν από περίπου μια δεκαετία για ένα «βασιλικό, πατριωτικό κόμμα» που θα μπορούσε να ενσωματώσει τους ΑΝΕΛ. Τότε ήταν η περίοδος του αντιμνημονίου και εν Ελλάδι παράγοντες, κυρίως εφοπλιστές που είχαν επαφές με την τέως βασιλική οικογένεια στο Λονδίνο, εξύφαιναν σενάρια, τα οποία αποδείχθηκαν παντελώς ανυπόστατα. Άλλωστε, το να εμπλακεί κανείς με την εδώ πολιτική προϋποθέτει - όπως δίδαξε πρόσφατα η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη - αρκετούς περιορισμούς, κυρίως ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος και ειδικά ο Παύλοςέχει «χτίσει» σχετικά καριέρα στο εξωτερικό.
Αυτό που εκτιμούν άπαντες, πάντως, είναι ότι οι εμφανίσεις των Ντε Γκρες πλέον θα πυκνώσουν στα μέρη μας, ενώ και οι ίδιοι θα επιδιώκουν να κάνουν συχνότερες παρεμβάσεις. Ενδεχομένως ο «κοινωνικός ρόλος» τους να εκφραστεί και μέσα από ιδρύματα. Υπάρχει άλλωστε ήδη το ίδρυμα «Αννα Μαρία» ως ΑΜΚΕ από το 2004, το οποίο έχει καταχωριστεί στο Λίχτενσταϊν, και έχει ως «προίκα» μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που εισέπραξε η τέως βασιλική οικογένεια από το ελληνικό δημόσιο για την περιουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πέθανε ο Μίμης Δομάζος
24 Ιανουαρίου 2025 -
Σε 4,7 δισ. ευρώ κοστολογούνται οι απαιτήσεις των αγροτών στα μπλόκα
24 Ιανουαρίου 2025 -
Συντάξεις χηρείας: Πότε δεν μπορεί να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων ο ΕΦΚΑ
24 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ