Τι συζητά ο Τειρεσίας με τις τράπεζες
Πώς και γιατί μπορείτε να μάθετε τον βαθμό αξιοπιστίας σας πριν ζητήσετε ένα δάνειο.
Για να μάθετε αν η τράπεζα θα σας δώσει δάνειο για να αγοράσετε το δικό σας σπίτι ή κάποια άλλη χρηματοδότηση για να υλοποιήσετε το σχέδιό σας, το λογικό είναι να απευθυνθείτε σε ένα υποκατάστημα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Να ξέρετε όμως ότι και αυτό θα ρωτήσει τον Τειρεσία, την εταιρεία που έχουν συστήσει οι τράπεζες για να συγκεντρώνουν στοιχεία και να βαθμολογούν τη λεγόμενη «πιστοληπτική μας ικανότητα». Τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η «Τειρεσίας ΑΕ» για εσάς έχετε κάθε δικαίωμα να τις γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια. Αρκεί λοιπόν μια ηλεκτρονική αίτηση και μερικές ημέρες (όχι περισσότερες από 30) υπομονή για να μάθετε όχι μόνο το… σκορ σας (ναι, κάθε πολίτης έχει και διαφορετική βαθμολογία, που υπολογίζει το ποσοστό κινδύνου να αθετήσει κάποιος μια οικονομική υποχρέωση), αλλά και αναλυτικά το σύνολο των υποχρεώσεων που βαραίνουν τον ΑΦΜ σας.
Εύλογο το ερώτημα: γιατί να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, αφού ούτως ή άλλως η απόφαση για τη χορήγηση του δανείου ανήκει στην τράπεζα; Απάντηση υπάρχει. Εκτός από την ανάγκη για σωστή πληροφόρηση, υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης για κάποιο δεδομένο το οποίο κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη διόρθωσης. Γιατί ένα λάθος να στερεί ένα δάνειο (πόσω μάλλον ένα επιδοτούμενο δάνειο από αυτά που πρόκειται να δοθούν από τις αρχές του χρόνου);
Μόλις παραλάβετε την απαντητική έκθεση του Τειρεσία (αποστέλλεται ηλεκτρονικά και είναι «κλειδωμένη», καθώς μιλάμε για απολύτως προσωπικά δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε και έναν κωδικό που θα σας σταλεί ξεχωριστά στο κινητό που θα δηλώσετε με υπεύθυνη δήλωση), θα διαπιστώσετε και το σύνολο των πληροφοριών που καταγράφονται. Θα υπάρχει επίσης και η βαθμολογία. Με κλίμακα από το 1 έως και το 600, το ζητούμενο είναι να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό, καθώς αυτό σημαίνει και μικρότερο ποσοστό κινδύνου αθέτησης. Για παράδειγμα, το νούμερο 528 είναι μια πολύ καλή βαθμολογία που περιορίζει την πιθανότητα αθέτησης στο 1,7%. Όσο πιο χαμηλή η βαθμολογία, όμως, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος να μην πληρωθεί μια υποχρέωση στην ώρα της.
Τι ρίχνει τη βαθμολογία; (ή την ανεβάζει αντίστοιχα)
1. H ύπαρξη ρυθμισμένων χορηγήσεων στην οποία εμφανίζεστε είτε ως οφειλέτης είτε ως εγγυητής, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όσο μεγαλύτερη η έκθεση στον δανεισμό (αναλογικά με το εισόδημα), τόσο μειώνεται η βαθμολογία.
2. Η εμφάνιση στοιχείων στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων». Αν έχουν χαθεί δόσεις, η βαθμολογία μειώνεται. Αντίθετα, αν όλα πληρώνονται στην ώρα τους, το σκορ ανεβαίνει. Λέγεται μάλιστα ότι είναι καλύτερη η βαθμολογία αυτού που έχει αναλάβει δανειακές υποχρεώσεις στο παρελθόν και τις έχει αποπληρώσει κανονικά από κάποιον που δεν έχει συνάψει κάποιο δάνειο ποτέ.
Στην έκθεση θα βρείτε στοιχεία στεγαστικών και άλλων δανείων, υποθηκών που βαραίνουν τα περιουσιακά σας στοιχεία, πιστωτικών καρτών, συμβάσεων που έχουν καταγγελθεί αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες. Καθίσταται δε σαφές στον παραλήπτη της έκθεσης ότι η βαθμολόγηση αξιολογείται αποκλειστικά από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα τα οποία και έχουν τον τελικό λόγο για τον αν θα ικανοποιήσουν το αίτημα χρηματοδότησης ή όχι.
πηγή: περιοδικό "Κ" - kathimerini.gr - Θάνος Τσίρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ