Τουρνουά ποδοσφαίρου συνεργασίας και συμπερίληψης από την ΑΡΣΙΣ και τον Γ.Σ. Ηρακλής

Στις 6 Απριλίου 2025, από τις 15:00 έως τις 19:00, στον Πολυχώρο Χορτατζήδων στη Θεσσαλονίκη
Ένα... αλλιώτικο ποδοσφαιρικό τουρνουά, βασισμένο στις αξίες της συνεργασίας και της συμπερίληψης, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 6 Απριλίου 2025.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, η οποία έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλής» και την ανθρωπιστική Οργάνωση ActionAid, διοργανώνουν, από τις 15:00 έως τις 19:00 στον Αθλητικό και Πολιτιστικό Πολυχώρο των Χορτατζήδων, τουρνουά ποδοσφαίρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί χωρίς διαιτητές και η νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί με βάση τα γκολ αλλά και το… fair play των παικτών/ριών. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προσφέρει στα παιδιά μια διαφορετική αθλητική εμπειρία, που θα ενισχύσει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν παιδιά που φιλοξενούνται σε Δομές Μακροχρόνιας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων Κέντρων Φιλοξενίας και της Μονάδας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, καθώς και παιδιά που υποστηρίζονται από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ. Μαζί τους στον αγωνιστικό χώρο θα βρεθούν και οι αθλητές των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλής από τις ηλικιακές κατηγορίες Κ11, Κ12, Κ13 και Κ16.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Κοινωνική Συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες/ουσες θα πάρουν μέρος και στην παγκόσμια καμπάνια «WhiteCard», μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Peace and Sport, με έδρα το Μονακό, η οποία προάγει την ειρήνη αξιοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UNICEF, το 2024 περισσότερα από 460 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, γεγονός που τα στερεί από θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ασφαλείς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών χαρών. Η εκπαίδευση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε παιδιού, σε κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ ο αθλητισμός λειτουργεί ως ένα ισχυρό και ευέλικτο παιδαγωγικό εργαλείο, που ενισχύει τη μάθηση, την κοινωνική ένταξη και την ειρηνική συνύπαρξη. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΟΗΕ προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τον αθλητισμό ως θεμέλιο για την οικοδόμηση της ειρήνης, υψώνουμε συμβολικά μία «Λευκή Κάρτα» — μία απλή αλλά ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης προς όλα τα παιδιά που ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες. Γιατί όπου απουσιάζει ο αθλητισμός, απουσιάζει και η ειρήνη.
Ποδόσφαιρο χωρίς σύνορα, παιχνίδι με αξίες: Η καινοτόμος μεθοδολογία του football3 στο τουρνουά
Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέσο προώθησης της κοινωνικής συνοχής και της συμπερίληψης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ισότιμων και δίκαιων κοινωνιών. Έχει τη δύναμη να φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και κοινωνικές τάξεις, προωθώντας την αλληλοκατανόηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια ειρηνική και ανθρώπινη κοινωνία. Για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών/τριών, ο αθλητισμός δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, να χτίσουν σχέσεις συνεργασίας και να αισθανθούν μέλη της τοπικής κοινότητας. Ιδιαίτερα τα ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, μειώνοντας την απομόνωση και ενισχύοντας την ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, προσφέρουν στα παιδιά του γηγενούς πληθυσμού την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Με τον αθλητισμό να λειτουργεί ως πλατφόρμα εκπαίδευσης σε ζητήματα ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και βιώσιμης ανάπτυξης, η διοργάνωση του τουρνουά θα βασιστεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό εργαλείο football3. Πρόκειται για μια καινοτόμο μεθοδολογία που δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο παιχνίδι, αλλά και στις αξίες που το διέπουν, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία.
Η διαδικασία του football3 αποτελείται από τρία στάδια: τη συζήτηση πριν τον αγώνα, τον ίδιο τον αγώνα και τη συζήτηση μετά τη λήξη. Στην αρχή, οι παίκτες/τριες συναποφασίζουν τους κανόνες που θα διέπουν το παιχνίδι, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ευθύνης και αυτοδιαχείρισης. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν υπάρχει διαιτητής – οι παίκτες/τριες είναι υπεύθυνοι/ες για την τήρηση των κανόνων, καλλιεργώντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Μετά τη λήξη, οι ομάδες συζητούν τη συμπεριφορά τους, αξιολογούν την αθλητική στάση των αντιπάλων τους και αποδίδουν πόντους fair play, οι οποίοι συνυπολογίζονται στο τελικό σκορ. Οι μεσολαβητές μαζί με την ομάδα των μεντόρων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας θα βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουν τις ομάδες σε αυτή τη διαδικασία και να καταγράψουν τα αποτελέσματα του αγώνα.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η δημιουργία μιας δυναμικής και ευχάριστης εμπειρίας, όπου η συνεργασία και η συμμετοχή όλων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης.
Ο αθλητισμός ενώνει, εξαλείφει τις ανισότητες και προάγει τη συμμετοχή όλων χωρίς διακρίσεις.
Ραντεβού στον αγωνιστικό χώρο!
Από τον/ην Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ | Γραφείο τύπου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
1ο Ε.Κ Αριδαίας -Έκθεση έργων
03 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ