Βρετανικός Τύπος και πολίτες κατά Σούνακ για την απρέπεια και τα Γλυπτά -«Αδέξιος χειρισμός»
Απανωτά είναι τα «χαστούκια» που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ από ΜΜΕ, αλλά και από πολίτες της χώρας του, καθώς του έχει γυρίσει «μπούμερανγκ» η απόφαση να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και αν έχει η κίνηση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το σίγουρο είναι ότι κατάφερε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, δεχόμενος «πυρά» εντός και εκτός συνόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ για συνάντηση Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, θεωρώντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Αθήνα διέψευσε ότι αυτή η συζήτηση ήταν εκτός ατζέντας, όπως επιχείρησε να πείσει η βρετανική πλευρά.
Ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε χθες το απόγευμα της Τρίτης την Αθήνα για αθέτηση συμφωνίας, λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει, να μη μετατρέψει την επίσκεψή του στο Λονδίνο σε «δημόσια πλατφόρμα» για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πρόσθεσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να κάνει μια συνάντηση στην οποία θα κυριαρχούσε το θέμα των Γλυπτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sun», το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε προχθές e-mail στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στο BBC ήταν ιδιαίτερα εξοργιστικά.
Τα βρετανικά ΜΜΕ «σφάζουν» τον Σούνακ
Οι Financial Times «σφάζουν» τον Σούνακ κάνοντας λόγο για «διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού, χωρίς νόημα, που μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου».
Το Politico έκανε λόγο για «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και η «La stampa» έγραψε ότι «στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που μου θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».
Το Bloomberg έκανε λόγο για «αυτογκόλ Σούνακ για τα Γλυπτά» και ότι προκάλεσε την οργή της Ελλάδας, βασικού συμμάχου για το μεταναστευτικό.
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, είπε χθες ότι έλαβε πολλά μηνύματα από Βρετανούς πολίτες στο mail του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών».
«Μπούμερανγκ» η απόφαση Σούνακ -«Κίνηση για εσωτερική κατανάλωση»
Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία του Ρίσι Σούνακ αφού προσπάθησε να δείξει με αυτή την κίνηση μια σκληρή στάση, ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με το να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρωτοφανής αυτή κίνηση από πλευράς του Βρετανού πρωθυπουργού -με καταγωγή από Ινδία- έγινε για εσωτερική κατανάλωση. Τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος και από την άλλη πλευρά ήθελε να απευθυνθεί και στα δεξιά του κόμματός του, που δέχεται πιέσεις με αφορμή κυρίως το μεταναστευτικό.
Δημοσκόπηση: «Χαστούκια» Βρετανών πολιτών στον Σούνακ
Δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά, η δημοσκόπηση της ΥοuGov στη Βρετανία έδειξε ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% δεν γνωρίζει, ενώ το 11% απάντησε πως η απόφαση ήταν σωστή, δένοντας ουσιαστικά το... αυτογκόλ του Σούνακ.
Τα ευρήματα ανά κόμμα δείχνουν πως ακόμη και οι Συντηρητικοί σε ποσοστό 59% θεωρούν πως ήταν λάθος η απόφαση.
Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».
Διχασμός στη Βρετανία για τα Γλυπτά
Το θέμα των Γλυπτών διχάζει το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη στη Βρετανία.
Ο ηγέτης των Εργατικών χαρακτηρίζει τη στάση του Σούνακ αξιολύπητη, ενώ το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Sky News αποκάλυψε πως στην κυβέρνηση Σούνακ εξετάζουν, νομικά, τρόπους για να εμποδίσουν την εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ανώτερος αξιωματούχος των Τόρις θέτει ακόμα και θέμα καθαίρεσης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντας το σχέδιό του για προσωρινό δανεισμό των Γλυπτών μια «κακή συμφωνία».
«Κεραυνοί» κατά Σούνακ από αντιπολίτευση, δημοσιογράφους και συγγραφείς
Για τους χειρισμούς της, η κυβέρνηση Σούνακ δέχεται δριμύτατη κριτική. Οι Financial Times σχολιάζουν πως οι Τόρις και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο κόντρα στους Εργατικούς, ενώ οι Times του Λονδίνου εστιάζουν στην κριτική που ασκείται στην Ντάουνινγκ Στριτ όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τον πρώην προσωπάρχη της Τερέζα Μέι, η οποία υπήρξε πρωθυπουργός και ηγέτις των Τόρις.
O πρώην υπουργός Επικρατείας, Ζακ Γκόλντσμιθ, που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σνομπάρει αρχηγό κράτους.
Για μια πρωτοφανή πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες γράφει ο Guardian, ενώ η φιλοκυβερνητική Daily Mail σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πολιτισμικό βανδαλισμό.
Αιχμές κατά του Ρίσι Σούνακ άφησε ο βασικός πολιτικός σχολιαστής του βρετανικού καναλιού ITV, Ρόμπερτ Πέστον.
Ο πιο επιδραστικός ίσως δημοσιογράφος έγραψε στο «X» πως η απόφαση του Σούνακ να άρει την πρόσκληση του Μητσοτάκη, λόγω ευαισθησίας γύρω από τα Γλυπτά, φαίνεται εχθρική και αναίσθητη.
Η βραβευμένη Bρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Βικτόρια Χίσλοπ αποδοκίμασε ως μεγάλο λάθος την απόφαση Σούνακ, εκτιμώντας ότι θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους, γιατί μεγάλη μερίδα πιστεύει ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα.
Η βραβευμένη ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια, Μπέτανι Χιουζ, ανάρτησε στο «X» φωτογραφία μαζί με τη Βικτόρια Χίσλοπ κάνοντας tag τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Σούνακ.
Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος ανέφερε σε ένα καυστικό σχόλιο: «Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα μας Γλυπτά πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε - Ελλάδα».
iefimerida.gr
Φωτογραφία αρχείου AP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δήμος Σκύδρας: Παραμένουν οι αντιδήμαρχοι στις θέσεις τους
04 Ιανουαρίου 2025 -
Μέγας Αγιασμός: Τελείται αύριο στις Εκκλησίες
04 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ