Χιλιάδες Ιταλοί πολίτες και πρωτοκλασάτοι πολιτικοί στο έλεος χάκερ
Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Απίστευτο σκάνδαλο συγκλονίζει την Ιταλία, με την παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ατόμων, αλλά και σημαντικών θεσμών και προσωπικοτήτων, μέσω παραβίασης θεσμικών βάσεων δεδομένων.
Μεταξύ των θυμάτων του κυκλώματος υποκλοπών ήταν ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να νιώθει εκτεθειμένο και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς καλείται να ζητήσει κοινοβουλευτική έρευνα και αναθεώρηση των πολιτικών ασφαλείας της.
Εγκέφαλος θεωρείται ένας 44χρονος σύμβουλος πληροφορικής, ο Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι, ο οποίος φέρεται, μέσα από ένα μικρό διαμέρισμα πίσω από τον καθεδρικό ναό Duomo του Μιλάνου, έφτασε στην «καρδιά» του ιταλικού κράτους, χωρίς να τον αντιληφθεί έγκαιρα κανείς. Ο Καλαμούτσι είναι γνωστός στο χώρο της κυβερνοασφάλειας για την παράνομη δράση του, αφού έχει καταφέρει να διεισδύσει στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται πολυσέλιδο (518 σελίδες) δικαστικό έγγραφο, Ιταλοί εισαγγελείς αποκαλύπτουν ότι ο Καλαμούτσι, κύριος χάκερ του πρακτορείου ντετέκτιβ Equalize - με έδρα το Μιλάνο κι επικεφαλής τον πρόεδρο του Ιδρύματος Fondazione Fiera Milano, Ενρίκο Πατσάλι, και τον «υπεραστυνόμο» Κάρμινε Γκάλο - δημιούργησε μια πλατφόρμα, με το όνομα Beyond, η οποία είχε πρόσβαση και «κατέβαζε» δεδομένα και αρχεία από τη βάση δεδομένων, ονόματι Sdi, του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Κατά την ίδια πηγή, ο 44χρονος εμφανίστηκε ως σύμβουλος της Equalize, με την εταιρεία να συνάπτει συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιδιορθώσει τις βάσεις δεδομένων και να σιγουρέψει ότι δε θα γινόταν καμία διαδικτυακή επίθεση. Τελικά, η σύμβαση αποδείχθηκε Δούρειος Ίππος.
Το πρωί οι τεχνικοί έφτιαχναν τους διακομιστές και το βράδυ που η κίνηση ήταν μειωμένη, έκλεβαν ανενόχλητοι τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς να τους εμποδίσει κάποιος.
Το Politico έγραψε ότι η δράση του εντοπίστηκε τυχαία, επειδή ελέγχθηκαν για λόγους ασφαλείας οι κλήσεις του. Εκεί βρέθηκαν ύποπτες συνομιλίες που οδήγησαν σε άλλα άτομα που δεν είχαν κρύψει καλά τα ίχνη τους, όπως ο Καλαμούτσι.
Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γκάλο, ο Καλαμούτσι, ο ιδιωτικός ερευνητής Μασιμιλιάνο Καμπονόβο και ο ιδιοκτήτης εταιρείας ασφάλειας Τζούλιο Κορνέλι, ενώ 60 βρίσκονται υπό έρευνα.
Σύμφωνα με καταγραφές συνομιλιών από τις υποκλοπές, ο Καλαμούτσι καυχιόταν ότι υπέκλεψε πληροφορίες 800.000 ατόμων, ενώ τα δεδομένα είτε πουλήθηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν για εκβιασμό επιχειρηματιών και πολιτικών. Τα έσοδα από την επιχείρηση αυτή εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πελάτες λάμβαναν πρόσβαση στις παραβιασμένες πληροφορίες μέσω κακόβουλου λογισμικού.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.
«Είμαι πικραμένος και πληγωμένος για εμένα και την οικογένειά μου», δήλωσε στο Politico ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Italia Viva. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά ως Ιταλός είμαι θυμωμένος γιατί αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ιδιωτική ζωή».
Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι το συμβάν «απειλεί τη Δημοκρατία», ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ινάτσιο Λα Ρούσα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αναφέροντας ότι αυτό το φαινόμενο «είναι ανήκουστο και εξοργιστικό».
Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, απαιτώντας πλήρη διερεύνηση και νέα νομοθεσία για αυστηρότερες ποινές σχετικά με το hacking. Η Μελόνι αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος και δεσμεύθηκε να λάβει άμεσα μέτρα, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την προστασία των εθνικών βάσεων δεδομένων.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εθνικών πληροφοριακών υποδομών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος και τις επιπτώσεις της παραβίασης.
πηγή: efsyn.gr
* κεντρική φώτο: Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα | Tiziana Fabi/pool photo via AP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Από 1η Μαρτίου δωρεάν τα φάρμακα σε 130.0000 χαμηλοσυνταξιούχους
22 Ιανουαρίου 2025 -
Στους δρόμους οι αγρότες την Πέμπτη - Πού στήνουν μπλόκα και τι διεκδικούν
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ