close search results icon

Ηφαίστειο Αλμωπίας: Γράφει η Μελιτα Χισκάκη

Ηφαίστειο Αλμωπίας: Γράφει η Μελιτα Χισκάκη

Ένα από τα 39 ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της πεδιάδας της Αλμωπιας.

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το 2006 αναφέρει:

Χτισμένο πάνω σε λάβα είναι ένα μεγάλο τμήμα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τη λάβα εκτόξευσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια τα ηφαίστεια που βρίσκονται στην πεδιάδα της Αλμωπίας.

Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι εκρήξεις των ηφαιστείων που συγκλόνισαν τότε τη Βορειοδυτική Ελλάδα ήταν πιο ισχυρές ακόμη και από εκείνη της Σαντορίνης, που έγινε τον 17ο π.Χ. αιώνα.

Στην πεδιάδα της Αλμωπίας είναι ακόμη και σήμερα ορατοί οι ηφαιστειακοί θόλοι που πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια εκρήγνυντο με μεγάλη συχνότητα. Κάποιοι από τους θόλους ξεπερνούν σε ύψος ακόμη και τα 500 μέτρα, ενώ στις πλαγιές τους μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει τα ρυάκια που δημιούργησε η καυτή λάβα ξεπηδώντας από το εσωτερικό της Γης.

Τα «ξεχασμένα» ηφαίστεια της Αλμωπίας έχουν πάψει από καιρό να είναι ενεργά. Άλλωστε η τελευταία από τις μεγάλες εκρήξεις που έγινε στηνπεριοχή ήταν πριν από περίπου 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Οι Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που επισκέφθηκαν την πεδιάδα της Αλμωπίας διαπίστωσαν ότι τα ηφαίστεια βρίσκονται εκεί που άλλοτε κατέληγε η οροσειρά των Άλπεων.

Τέσσερις μεγάλες εκρήξεις

«Και καθώς πριν από 15 με 20 εκατομμύρια χρόνια άρχισαν να καταρρέουν οι μεγάλες οροσειρές που είχαν δημιουργηθεί στο μέρος αυτό, ο φλοιός της Γης άρχιζε να λεπταίνει και η θερμοκρασία να ανεβαίνει. Έτσι το μάγμα ξεπήδησε μέσα από ηφαιστειακά οικοδομήματα στην περιοχή της Αλμωπίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Γιώργος Βουγιουκαλάκης που είναι διδάκτωρ Ηφαιστειολογίας στο ΙΓΜΕ. Ο ίδιος προσθέτει ότι στο χρονικό διάστημα από 6 εκατομμύρια χρόνια μέχρι 1,5 εκατομμύριο χρόνια πριν από σήμερα, προκλήθηκαν στην Αλμωπία τέσσερις πολύ μεγάλες εκρήξεις. Η πρώτη και η τρίτη κατά σειρά εκρήξεις που έγιναν στο χρονικό διάστημα από 5 εκατομμύρια χρόνια μέχρι 4,2 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, διασκόρπισαν μάγμα και άλλο ηφαιστειακό υλικό το οποίο έφθασε μέχρι την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα οι εκρήξεις αυτές αποτέλεσαν και την αιτία που δημιουργήθηκε η κοιλάδα της Αλμωπίας. Ταυτόχρονα, μια μεγάλη ποσότητα του ηφαιστειακού υλικού μεταφέρθηκε με ποτάμια στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Το υλικό αυτό αντίκρυσαν οι Έλληνες ειδικοί όταν έκαναν γεωτρήσεις στο υπέδαφος της σημερινής πόλης της Θεσσαλονίκης. Βρήκαν ελαφρόπετρα και κομμάτια λάβας.

Καυτό νερό στο υπέδαφος της Αλμωπίας

ΑΚΟΜΗ κι αν τα ξεχασμένα ηφαίστεια της Αλμωπίας σταμάτησαν προ καιρού να… καπνίζουν, στο υπέδαφός τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κυλάει καυτό νερό. Σε γεωτρήσεις που έκαναν σε βάθος 600 έως 700 μέτρων, διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός «γεωθερμικού ταμιευτήρα», όπου το νερό είχε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ