close search results icon

Ο υπ. περιφερειακός σύμβουλος Μάνος Κανάκης στέλνει το μήνυμα της ριζικής ανατροπής γιατί...μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Ο υπ. περιφερειακός σύμβουλος Μάνος Κανάκης στέλνει το μήνυμα της ριζικής ανατροπής γιατί...μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ο γνωστός δικηγόρος Μάνος Κανάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Κεντρική Μακεδονία με επικεφαλή περιφερειάρχη τον Σωτήρη Αβραμόπουλο. 

Ο κ. Κανάκης μίλησε στην κεντρική εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας και ανέλυσε όλα εκείνα τα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα τη Σκύδρα και την Πέλλα ολόκληρη. 

laiki-suspeirvsh-skudra-pellanewsdsc-0607.jpg

Άλλωστε ο κ. Κανάκης με το πλούσιο βιογραφικό του στα κοινά γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες του και μπορεί να είναι ο άνθρωπος τους την επομένη των εκλογών στο συμβούλιο της Περιφέρειας. 

laiki-suspeirvsh-skudra-pellanews20231003-195638.jpg
Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια και τον Δήμο Σκύδρας κκ Κανάκης και Σουμελίδης
Αναλύοντας εμπεριστατωμένα όλα τα προβλήματα κάλεσε τον κόσμο το βράδυ της Κυριακής να κάνει την ανατροπή διότι απέναντι στους κάθε λογής μεσσίες η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει, με οργάνωση, συλλογική δράση και αλληλεγγύη. 

Δείτε την ομιλία του Μάνου Κανάκη

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές,

Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι, τις εικόνες από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στην Θεσσαλία, την Εύβοια και αλλού, τον κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές Έβρο, τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
Εικόνες τραγικές, που ξυπνούν μνήμες των καταστροφικών πλημμυρών του 1979 στην περιοχή της Σκύδρας και έρχονται να προστεθούν σε πλήθος άλλων, όπως εκείνες από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου δεκάδες νέοι , στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι, σκοτώθηκαν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια του θανάτου.

Οι εικόνες αυτές επιβεβαιώνουν την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, ότι είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, των κομμάτων που κυβέρνησαν, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που θυσιάζουν έργα που έχει ανάγκη ο λαός μας, επειδή κοστίζουν, αλλά και επειδή αυτά δεν εξασφαλίζουν την κερδοφορία που θέλουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Γνωρίζοντας καλά τα πράγματα λέμε ότι πρέπει να σημάνει «συναγερμός” για όλη την ΠΚΜ αλλά και τον Δήμο Σκύδρας, αφού η αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή μας δεν βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις πληγείσες περιοχές!

Χαρακτηρίζεται από την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων, από καθυστερήσεις χρόνων ακόμα και για τα πιο αναγκαία έργα.

Πιο συγκεκριμένα:
- Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με το σταγονόμετρο,

- Η αντισεισμική θωράκιση με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο και αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής ασφάλειας όλων των δημόσιων κτιρίων βρίσκεται και αυτή στα αζήτητα. Μάλιστα επειδή τα έργα ιεραρχούνται στη βάση του κόστους – οφέλους για τους επιχειρηματίες, προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση, από την αναβάθμιση της αντισεισμικής ασφάλειας στα σχολεία και στα δημόσια κτήρια. Μια πολιτική επιλογή που συνιστά μνημείο αντιεπιστημονικότητας και ανορθολογισμού, είναι όμως σύμφωνη με το ¨δόγμα¨τα κέρδη πάνω απ΄όλα.

- Η αντιπυρική προστασία επίσης έχει αφεθεί στο έλεος των ανέμων και των «ακραίων», όπως συνηθίζουν να λένε, καιρικών φαινομένων, αφού η οι διοικούντες την Περιφέρεια, συνέβαλαν με την εκκωφαντική σιωπή τους , να μην αναδειχθεί το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Διεκδικούν τα δάση και την πυρόσβεση στην ευθύνη των Περιφερειών και δεν λένε κουβέντα για τη δραματική εικόνα, των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα πυρόσβεσης και ανθρώπινο δυναμικό.

- Συνολικά για την Πολιτική Προστασία το μόνο που έκανε η Περιφέρεια ήταν να εκπονήσει, σύμφωνα με τις κεντρικές οδηγίες τοπικά σχέδια, τα οποία όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο σε όλη τη χώρα είναι αναποτελεσματικά σχέδια επί χάρτου.




Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις προηγούμενες εκλογές ολοκληρωμένη συζήτηση για τις ανάγκες σ΄αυτά τα καίρια ζητήματα.

Εξάλλου η εμπειρία, που έχει ο λαός της περιοχής μας από τα συνεχή πλημμυρικά επεισόδια της Τάφρου 66, διαψεύδει τον περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα, , που ισχυρίζεται ότι δήθεν η ΠΚΜ είναι σχετικά θωρακισμένη απέναντι σε πλημμύρες, επικαλούμενος αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και την πενιχρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ γι’ αυτό τον τομέα!

Οι πόροι, που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας κάθε χρόνο για αντιπλημμυρική προστασία και αντίστοιχες μελέτες, είναι ελάχιστοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως για όλη την Π.Ε Πέλλας 2 μόνο τέτοια έργα μόνο εντάχθηκαν από το 2017 , την στιγμή που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε όλη την Π.Ε, αλλά και τον Δήμο Σκύδρας, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται κάθε χειμώνα.
Χαμένο στα γρανάζια του περιβόητου επιτελικού κράτους είναι και το απαραίτητο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Τάφρου 66, που με βάση την μελέτη κατασκευής της έπρεπε να καθαρίζεται κάθε πέντε χρόνια.
Από το 1,5 δις. ευρώ της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, προετοιμάζονται να δώσουν (αν δώσουν…) κάτω από 50 εκατομμύρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες! Τη στιγμή που τα έργα μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με το τελευταίο masterplan απαιτούν 300 εκατομμύρια €.

Η ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση” σε Περιφέρεια και Δήμο στις 8 Οκτώβρη θα είναι λοιπόν ψήφος καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και Δήμων, απόρριψης των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ψήφος διεκδίκησης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής μας και συνολικότερα μιας καλύτερης ζωής!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι αγωνιστές υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο μας στις επερχόμενες εκλογές, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση! Χρειάζεται όμως η αποφασιστική ενίσχυση του συνδυασμού μας ώστε να ανοίξουν ρήγματα, στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στο Περιφεριακό Συμβούλιο .


Για τους λόγους αυτούς απευθύνουμε κάλεσμα, για να συναντηθούμε στις κάλπες και στους δρόμους του αγώνα και σε όσες και όσους έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές στις βουλευτικές εκλογές. Που ενδεχόμενα στήριξαν με μισή καρδιά ή προβληματισμό τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ άλλους σχηματισμούς όπως το κόμμα της Κωνσταντοπούλου που αποδείχθηκε στην πράξη και αυτούς τους 2 μήνες ότι στην πραγματικότητα βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στον κύκλο των περιοδειών που έχουμε ανοίξει, διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι, σκέφτονται υπό το φως και των τελευταίων γεγονότων, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ότι πρέπει να δυναμώσει κι άλλο μια μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση προς όφελος του λαού σε όλα τα επίπεδα!
Να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις ανακούφιση και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Περιφέρεια μας!

Φίλες και φίλοι.
Όλοι όσοι συγκροτούμε την Λαίκή Συσπείρωση, στο δίλλημα τα κέρδη των λίγων ή οι ζωές μας ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ και αυτό διαπερνά όλη μας της δράση, την παρουσία μας μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αλήθεια έχουμε ανάγκη από τοπικές αρχές και συμβούλια συμβιβασμένα, που θα απαρτίζονται από χαμογελαστούς υποψηφίους σήμερα, οι οποίοι, όμως αύριο θα λένε «τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα», που θα είναι τα «καλά παιδιά» των κυβερνήσεων, που θα δηλώνουν «αναρμόδιοι» για όλα εκτός από το μοίρασμα των εργολαβιών, στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, και θα παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος ευθύνεται όταν λαμβάνουν χώρα καταστροφικά γεγονότα, συνέπειες της πολιτικής τους?

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν, είναι και θα είναι η δυνατή φωνή των εργαζόμενων και των φτωχών αγροτών μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στηρίζουμε σταθερά τα δίκαια αιτήματα τους, είμαστε μέσα στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων
-Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους,.
- Για στήριξη των ανέργων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς,
-Για μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, μέτρα ανακούφισης των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.
-Για ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και με αξιοπρεπείς κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, για ολοκληρωμένη κάλυψη της παραγωγής από φυσικές καταστροφές και αρρώστιες.

Αναφερόμαστε στα παραπάνω γιατί στην δική μας αντίληψη η Περιφέρεια δεν είναι κάμποι και βουνα. είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι της, το εισόδημα τους και γενικότερα οι όροι διαβίωσης τους

Φίλες και φίλοι
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεων μας όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από όλη την ΠΚΜ και από την Π.Ε Πέλλας.
Έργα και υποδομές που είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο αποτελεί τμήμα του γνωστού ΕΣΠΑ, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.
Όσα γίνονται, συνήθως γίνονται κατόπιν εορτής, μετά από καταστροφές, καθυστερούν, είναι αποσπασματικά και τα χρυσοπληρώνουμε στους εργολάβους.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στην αιχμή των διεκδικήσεων βρίσκονται:
Τα απαραίτητα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων ώστε να σταματήσει επιτέλους η ρύπανση της Τάφρου 66 και του Λουδία από μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και τα ανεπεξέργαστα λύματα.
Τα έργα για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών συστημάτων σε όλη την Π.Ε., έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα χωριά, με συνεχείς ελέγχους στους όρους λειτουργίας των μονάδων βιολογικού καθαρισμού.
Διεκδικούμε να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ, η αποκομιδή των απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, να μην προχωρήσει περεταίρω η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης τους.
Η πρόβλεψη που υπάρχει για μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι κάδοι) στη Μονάδα του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης που θα λειτουργεί από ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ μας βρίσκει αντίθετους, διότι βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση στο τομέα αυτό και προετοιμάζει το έδαφος για την επικίνδυνη καύση των υπολειμμάτων, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και τελικά θα επιβαρύνει με επιπλέον τέλη τους κατοίκους όλης της περιοχής, για να πλουτίζουν οι εταιρίες που θα αναλάβουν τη διαχείριση.

Αγωνιζόμαστε να μην προχωρήσει η άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ που συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων και οξύνει την ενεργειακή φτώχεια, αυξάνοντας διαρκώς τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρώτης προτεραιότητας για μας είναι επίσης έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στο ύ-ψος των αναγκών και χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό.
Ακόμα έργα για την ανάπτυξη των υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού που λείπουν γενικότερα και είναι απαραίτητα ιδιαίτερα για τη νεολαία, που όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο περισσότερα εμπόδια αντιμετωπίζει στην πρόσβαση σε υποδομές δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Διεκδικούμε έργα για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αξιοποίησης και διεύρυνσης των όποιων ελεύθερων χώρων, αξιοποίησης πρώην στρατοπέδων σε όλη την ΠΚΜ, και εδώ στην Σκύδρα.

Διεκδικούμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση των δρόμων από άποψη οδοστρώματος, ασφάλειας αλλά και ηλεκτροφωτισμού με με αιχμή το δρόμο από Θεσ/νίκη για Έδεσσα, που όπως και το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού στην Καλή έχουν γίνει συνώνυμα του γεφυριού της Άρτας. Ταυτόχρονα προειδοποιούμε ότι η δρομολόγηση της κατασκευής των έργων αυτών με ΣΔΙΤ συνεπάγεται πολλαπλάσιο κόστος που θα επιβαρύνει πάλι εμάς είτε μέσω της φορολογίας, είτε μέσω διοδίων όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Διεκδικούμε όμως και σύγχρονη και ασφαλή σιδηροδρομική σύνδεση της Π.Ε Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη με τακτικά δρομολόγια και φθηνό εισιτήριο σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση.


Όσα απαραίτητα έργα και υπηρεσίες υλοποιούνται και διαφημίζονται από περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και δημάρχους, (πχ καθαρισμός από χόρτα των οδών, διαγραμμίσεις κλπ ή κάποια έργα ύδρευσης – αποχέτευσης) είναι έργα αυτονόητα που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες και είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα τα χρυσοπληρώνει ο λαός.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι τα παχιά λόγια Περιφεριαρχών και Δημάρχων περί ανάπτυξης και ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αφορούν το λαό, αφού ανάπτυξη στο δικό τους λεξιλόγιο είναι η σώρευση κερδών από τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με ισχυρό ΚΚΕ και πιο δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση» όμως θα μπει στο προσκήνιο πιο δυναμικά η προοπτική ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτόν τον δρόμο, μπορεί να απογειωθεί τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και η παραγωγή γεωργικών μηχανημάτων, λιπασμάτων, εφοδίων κλπ.
Σε αυτόν τον δρόμο, είναι δυνατόν να απολαμβάνει όλος ο λαός της χώρας μας τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται σε αυτό τον τόπο, και καταλήγουν πανάκριβα στα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς την ανάγκη προσφυγής τα διάφορα pass της φτώχιας. Ταυτόχρονα το όποιο πλεόνασμα θα μπορούσε να διατίθεται προς εξαγωγή χωρίς τους περιορισμούς που βάζουν οι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων και οι δεσμεύσεις της χώρας μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, χωρίς μεσάζοντες εμποροβιομήχανους.
Είναι προφανές ότι σε αυτό το δρόμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε και μάλιστα είναι ανώτερης ποιότητας από τα εισαγόμενα.
Έτσι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής μας οι κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές παιδείας, υγείας και πρόνοιας.
Έτσι θα μπορούν να βρουν σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, χιλιάδες εργαζόμενοι, επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες, νέοι άνθρωποι που θέλουν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα με αξιοπρεπές εισόδημα και διασφαλισμένο ελεύθερο χρόνο και μάλιστα έχοντας στην ευθύνη τους το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τον έλεγχο της παραγωγής.

Φίλες και φίλοι.
Αρκετά πια με τα «πάμε και όπου βγει»
Στις προσεχείς εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να εκλέξουμε περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους στην ΠΚΜ και εδώ στην Πέλλα, για να μπορέσουν να έχουν τη δική τους συμβολή τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της περιοχής όσο και στη διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων.
Να ενισχύσουμε έτσι το πραγματικό αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική, την αξιόπιστη, μαχητική φωνή υπέρ των πολλών!

Με ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ΠΚΜ και στον Δήμο Σκύδρας, μπορούμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά, για να δυναμώσει ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής!

«Γιατί απέναντι στους κάθε λογής «Μεσσίες», εμείς επιμένουμε «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», με οργάνωση, συλλογική δράση, αλληλεγγύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ