close search results icon

Συντονιστής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Σοσιαλιστές o Νίκος Παπανδρέου

Συντονιστής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Σοσιαλιστές o Νίκος Παπανδρέου

Συντονιστής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (DMED) εξελέγη ομόφωνα ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου.

Στην ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του στη σημαντική αυτή θέση με δεδομένες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη στο να με εκλέξετε ως τον συντονιστή του S&D στην αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (DMED).

Η γειτονιά μας στον νότο αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια αναταραχή με όλες αυτές τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ή τα γεγονότα στην Τυνησία για να σημειώσω τις πιο κραυγαλέες καταστάσεις. Αυτά τα τραγικά τεκταινόμενα θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Η S&D DMED WG είναι ένα καλό forum συζήτησης και εμπλοκής στα πράγματα, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα ο νέος Επίτροπος Μεσογειακών Υποθέσεων και η Γενική Διεύθυνση που θα δημιουργηθεί, καθώς επίσης και οι συνάδελφοί μας στα εθνικά κοινοβούλια του νότου. Παραμένω πεπεισμένος ότι ο διάλογος, η κατανόηση και η καλή θέληση είναι το απόλυτο κλειδί εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα γεγονότα των οποίων γινόμαστε μάρτυρες.

Εμείς, ως S&D, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τα «αδελφά» κόμματα στην περιοχή για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και την αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Γι αυτό τον λόγο, είμαι πρόθυμος να αναλάβω αυτές τις προκλήσεις και προσβλέπω όχι μόνο στη δική σας υποστήριξη αλλά και στην ενεργή σας εμπλοκή στις δράσεις μας».

Αμέσως μετά την εκλογή του Ν. Παπανδρέου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα τελευταία χρόνια ως συνάδελφο στην ομάδα των S&D, τον Ν. Παπανδρέου. Μπορώ να πιστοποιήσω για τις γνώσεις και ικανότητές του να αναλάβει μια τέτοια θέση. Φυσικά υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις και προβλήματα στην Μεσόγειο που αφορούν την ίδια την Ευρώπη και για αυτό θα χρειαστεί την συμβολή όλων μας».

Τι είναι η DMED

Η DMED είναι η μόνη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που

προεδρεύεται αυτεπαγγέλτως από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Η

Αντιπροσωπεία απαρτίζεται από 51 βουλευτές.

Επισήμως, η Αντιπροσωπεία δεν έχει αντιπρόεδρο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος μπορεί

να ζητήσει από τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιος για την

Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (Νότος/EuroMed) να αναλάβει καθήκοντα

προέδρου της Αντιπροσωπείας.

Η Αντιπροσωπεία συνεδριάζει περίπου μία φορά κάθε δύο μήνες στο

Στρασβούργο ή στις Βρυξέλλες. Στόχος των εν λόγω συνεδριάσεων είναι:

· να διεξάγουν συζητήσεις σχετικά με βασικά ζητήματα για την περιοχή της

Μεσογείου με ενδιαφερόμενους φορείς, οργανισμούς-εταίρους και

διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή

Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η

Ένωση για τη Μεσόγειο·

· να συμβάλλουν στο έργο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης

για τη Μεσόγειο·

· να προετοιμάζουν τις συνεδριάσεις της επιτροπής της Κοινοβουλευτικής

Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τις συνεδριάσεις ολομέλειας

της Συνέλευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την DMED μπορείτε να διαβάσετε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ